Перспективно в Україні та за її межами: бізнес-план підприємства з вирощування ячменю і пшениці

За останні три роки обсяги врожаю зернових і зернобобових культур в Україні значно зросли - валовий щорічний збір перевищив 60 млн. тонн. Більш докладно статистичні дані з розбивкою по роках представлені на малюнку нижче:

Рисунок. Динаміка валового збору зернових і зернобобових в Україні за 2000,2005, 2010-3 кв. 2016 року, млн.т

Безымянный.png
За даними Державної служби статистики України

Рисунок. Посівні площі і середня врожайність зернових за 2000, 2005, 2010-3 кв. 2016 року

За даними Державної служби статистики України

Основними причинами збільшення посівних площ і обсягів отриманого врожаю є підвищення ділової активності українських підприємців на світових ринках збуту. Особливо, в галузі АПК. Пошук нових ринків збуту і активна реалізація експортного потенціалу забезпечили стабільність отримання доходу, а постійний попит на українську зернову продукцію на світовому ринку став основою для поступового збільшення обсягів вирощування.

Найактивніше в Україні на сьогоднішній день вирощується пшениця, на другому місці за популярністю як серед аграріїв, так і серед покупців - кукурудза. Далі йде ячмінь та інші культури:

Рисунок. Структура валового збору зернових в розрізі культур за 2015 рік, %

За даними Державної служби статистики України

З географічної точки зору, найбільшими зборами врожаю характеризуються східні, південно-східні і центральні області України, оскільки саме тут розташовані родючі чорноземні грунти. У 2015 році найбільший урожай зерна був зібраний в Полтавській області (5,4 млн. тонн), в Харківській області - 4,2 млн. тонн, в Дніпропетровській області - 3,9 млн. тонн, у Вінницькій області - 3,8 млн. тонн, в Черкаській області - 3,7 млн. тонн.

З огляду на наведену вище статистику, можна з упевненістю стверджувати, що сільськогосподарська сфера в Україні і, зокрема, вирощування зерна - досить перспективна галузь, що дозволяє успішно торгувати на зовнішніх ринках. Іншими словами, аграрний ринок нашої країни зацікавлений у появі нових гравців. Проте, організація подібного бізнесу вимагає досить великих капіталовкладень і інвестицій часу. Щоб підприємство запрацювало в найкоротші терміни і забезпечувало високу результативність, перш за все, необхідно розробити реалістичний бізнес-план.

Даний бізнес-план, складений фахівцями компанії Pro-Consulting, економічно обґрунтовує ефективність проекту з вирощування ячменю і пшениці. Для створення підприємства знадобляться інвестиції в розмірі $ 1,25 млн і посівні площі розміром 1 200 гектарів.

Схематично постадійний процес запуску роботи підприємства представлений нижче:

Як вже було зазначено раніше, підприємство доцільно розташувати в одному з регіонів з високим рівнем родючості грунтів - в зоні Лісостепу. Найбільш придатними є:
• Полтавська область;
• Вінницька область;
• Хмельницька область;
• Черкаська область;
• Тернопільська область;
• Сумська область.

Головною продукцією підприємства є зерно озимої пшениці та ярого ячменю. Для забезпечення додаткового доходу буде також реалізовуватися солома в тюках по 20 кілограм. Отримання основної частини доходів підприємства - 73% буде забезпечуватися за допомогою продажу зерна. 27% загального доходу припадає на реалізацію побічної продукції.

Рисунок. Структура операційних доходів за проектом

Починаючи з другого року роботи, підприємства вийде на отримання стійкої валової виручки від реалізації та чистого прибутку.

Фінансова стабільність і довгостроковість проекту пояснюється великим попитом на ячмінь і пшеницю не тільки в Україні, а й на міжнародних ринках.