Кабінет міністрів України заборонив експорт цукру на період з 5 червня по 15 вересня, таке регулювання введено, щоб уникнути дефіциту на внутрішньому ринку. Delo.ua уточнило у представників галузі, чи можливе продовження нульової квоти на цукор через три місяці, і як це обмеження вплине на внутрішні ціни на цукор для споживачів?
Обмеження експорту цукру - вже звична практика для України. Так, наприклад, через російське повномасштабне вторгнення уряд країни 5 березня 2022 року призупинив поставки цукру на закордонні ринки. Заборона діяла трохи більше двох місяців, до 10 травня 2022 року, коли Кабмін скасував нульову квоту на поставки цукру. Однак, оскільки цукор є одним із базових продовольчих товарів, його експортерів зобов'язали звітувати про вивезені об'єми, щоб не допустити скорочення пропозиції на внутрішньому ринку.
Вас можуть зацікавити готові звіти по ринках від Pro-Consulting:
Будь-який звіт по ринку буде актуалізований за вашим запитом. Типова структура дослідження ринку – за цим посиланням.
Але 30 травня 2023 року Кабмін поновив нульову квоту на експорт цукру на більш ніж три місяці - з 5 червня по 15 вересня. Для цього уряд вніс відповідні зміни до постанови №1466 від 27 грудня 2022 року, котра визначає перелік товарів, експорт й імпорт яких підлягає ліцензуванню, а також квоти на них на 2023 рік.
Подібна заборона викликало певне здивування серед представників галузі. В.о. голови Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Назар Михайловин розповів виданню, що введення нульової квоти зриває експортні поставки цукру, оскільки частина наявного в країні товару вже законтрактована, і виробники не зможуть виконати раніше укладені договори. Крім того, заборона позбавить цукрові заводи валютної виручки і ускладнить їм планування діяльності в майбутньому сезоні.
В свою чергу, Мінекономіки 1 червня опублікувало на своєму сайті роз'яснення, що вказана заборона введена для уникнення дефіциту цукру на внутрішньому ринку. Відомство уточнює, що Україна станом на кінець позаминулого тижня експортувала понад 350 тис. тонн цукру та цукровмісної продукції, або 95% від прогнозованого експорту на весь 2022/2023 маркетинговий рік.
За даними Мінекономіки, пропозиція цукру на внутрішньому ринку в 2022/2023 МР складає 1,285 млн тонн, а з урахуванням перехідних залишків - 1,776 млн тонн. Всього для забезпечення потреб внутрішнього споживання за сезон планується використати 1,01 млн тонн цукру, а його експорт прогнозується на рівні 370 тис. тонн. Таким чином, за червень-серпень 2023 року Україна може поставити на іноземні ринки не більше 20 тис. тонн цукру без створення загрози для внутрішнього ринку, і саме тому міністерство ввело заборону на експорт.
Однак, український бізнес і профільні асоціації наводять свої дані, які дещо відрізняються від інформації Мінекономіки. Так, генеральний директор консалтингової компанії Pro-Consulting Олександр Соколов уточнює, що протягом перших семи місяців 2022/2023 МР експорт цукру з України вражаюче зріс - з вересня-2022 по березень-2023 він склав 265 тис. тонн, тоді як за весь 2021/2022 МР було експортовано впятеро менше - 55 тис. тонн. «Наразі, в червні, обсяги експорту вже на рівні, який прогнозували на повний 2022/2023 МР, тому уряд вирішив обмежити поставки цукру закордон задля запобігання дефіциту. Також ймовірною причиною заборони експорту цукру може бути порівняно невелика кількість гравців на ринку, що дозволяє легше його контролювати», - прокоментував гендиректор Pro-Consulting Олександр Соколов.
Про збільшення обсягів експорту віданню повідомила і аналітик УКАБ Світлана Литвин. Вона озвучує дещо інші дані - за десять місяців поточного маркетингового року експортовано 384 тис. тонн цукру, тоді як за весь попередній – 28 тис. тонн. Крім росту експорту, вона відмітила наступні цьогорічні тренди в Україні - достатню кількість виробленого цукру, значні перехідні залишки з минулого року та зниження загального фонду споживання через викликану війною міграцію частини населення.
Варто відмітити, що подібні розбіжності в даних, якими користується міністерство і приватні структури, викликано тим, що Держстат і Державна митна служба з початком повномасштабного російського вторгнення призупинили публікацію статистичної інформації.
Комерційний директор агрохолдинга Cygnet Наталія Богданович пояснила виданню, що подібна невідповідність даних у різних експертів - звичайне явище в часи війни. Також важко, наприклад, прогнозувати розмір перехідних залишків цукру в країні - на початку війни населення і бізнес намагались створити запаси, і наразі невідомо, чи встигли їх повністю використати, а також як вони загалом впливають на внутрішній попит.
Джерело: delo.ua
Читати матеріал повністю на сайті delo.ua