Дата підготовки: | Лютий 2023 року |
Кількість сторінок: | 49, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 35 |
Таблиць: | 28 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Аналітиками Pro-Consulting було проведене дослідження ринку сої та продуктів переробки в 2016 – 2022 р. В звіті описані такі продукти переробки сої, як соєвий шрот, соєва олія, ізолят соєвого протеїну, концентрат соєвого протеїну, окара та лушпиння.
Для України соєвий сезон у 2022 році був складним. Звичайно, головна проблема – повномасштабне вторгнення росії. Замінованими є 250 тис км2 території країни, 44,8% від цієї площі складають поля. Основні посіви культури зосереджені в центрально-західна частина України, тому зменшення посівних площ під сою є не таким великим, як для культур, що здебільшого вирощувались на сході чи півдні країни.
Значною проблемою в 2022 році були погодні умови. Спершу холодна весна, а згодом і недостатній рівень вологи. Це сприяло пізньому висіву сої. Під час жнив був сезон дощів, що вплинуло на якість бобів та втрату частини урожаю.
Ще однією проблемою для аграріїв України цього року було значне підвищення цін на паливо. Це негативно вплинуло як на вартість логістики, так і на витрати для вирощування рослин. Майже вся сільськогосподарська техніка працює на дизельному пальному, яке в 2022 році подорожчало на 85,7% в порівнянні з 2021 роком.
Особливістю українського ринку сої є значна кількість ГМО-сортів (близько 50%), які є заборонені в Європі. Відповідно до Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» забороняється промислове виробництво та введення в обіг ГМО, а також продукції виробленої із застосуванням ГМО, до їх державної реєстрації.
ГМО-соя користується популярність серед українських аграріїв через можливість її вирощування з мінімальними витратами органічних засобів захисту та пестицидів. Вона дешевша у виробництві та дає більш сталий урожай. В основному трансгенну сою використовують для переробки на внутрішньому ринку. Для розвитку експорту сої в країни ЄС українським аграріям слід вирощувати органічну сою без ГМО.
Зростання чисельності населення у світі забезпечує підвищений попит на сою та продукти її переробки, оскільки у країнах із низьким рівнем доходів населення вони використовуються як дешевий рослинний білок для харчування людей, а у розвинених країнах - як цінна білкова сировина в годівлі тварин.
1.Загальна характеристика ринку
1.1.Опис ринку сої, продуктів переробки, опис технології виробництва, сфер застосування
1.2.Аналіз тенденцій розвитку ринку сої в Україні та світі та продуктів переробки у світі (фактори впливу, проблеми розвитку), для України – фокус на змінах 2022 року
1.3.Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку в 2016-2022 (виробництво + імпорт - експорт)
1.4.Сегментація і структурування ринку (за продуктами, регіонами виробництва та регіонами споживання)
2.Державне регулювання галузі
2.1.Закони, що впливають на ринок (загальні продуктові програми, ГМО)
2.2.Мита в найбільших країнах споживання (імпортні, та, за наявністю, експортні)
3.Основні оператори ринку (для України – найбільші аграрні компанії що вирощують сою, для світу – найбільші переробники)
3.1.Перелік основних операторів ринку і їх структурування (загальна інформація, види діяльності і спеціалізація; товарні групи; регіональна представленість, обсяги)
3.2.Частки ринку (по вирощуванні сої, по виробництву продуктів переробки)
3.3.Особливості конкуренції на ринках
4.Зовнішня торгівля на ринку сої та продуктів переробки
4.1.Експорт сої продуктів переробки в 2016-2021 рр. (Обсяги, структура, географія для найбільших експортерів в сегменті основних продуктів)
4.2.Імпорт сої та продуктів переробки в 2016-2021 рр. (Обсяги, структура, географія для найбільших імпортерів в досліджуваних сегментах)
5.Ціна і ціноутворення на ринку
5.1.Динаміка цін на сировину (Україна та біржові ціни)
5.2.Середні поточні ціни на продукти переробки
5.3.Опис факторів, що впливають на формування ціни, структура, вплив енергетичної кризи
6.Аналіз споживання на ринку
6.1.Основні галузі-споживачі досліджуваної продукції переробки сої
6.2.Аналіз споживання продуктів переробки в сегменті В2С, портрет споживачів
6.3.Співставлення споживання продуктів переробки на душу населення в найбільших країнах-споживачах
7.Канали збуту різних продуктів переробки сої, їх специфіка та особливості збуту
8. Висновки. Прогнозні показники ринку
8.1.Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
8.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку в 2023-2025 (для України – вирощування і переробка, для світового ринку – споживання)
8.3.Рекомендації по розвитку на ринку (перспективні сегменти)
9.Інвестиційна привабливість галузі
9.1.PEST LE - аналіз факторів впливу на ринок
9.2.Існуючі ризики і бар'єри входу на ринок. Побудова карти ризиків на ринку
1. Продукти переробки сої
2. Ємність ринку сої в натуральному вираження, 2016 – 2022 рр., тис. т
3. Сегментація вирощування сої за областями України
4. Вимоги до насіння сої згідно з ДСТУ 4964-2008
5. Вимоги до виробництва соєвої олії згідно з ДСТУ 4534-2006
6. Вимоги до виробництва соєвої олії згідно з стандартом FAO
7. Вимоги до виробництва соєвого шроту згідно з ДСТУ 4230-2003
8. Вимоги до ізоляту соєвого протеїну згідно з ДСТУ 4595-2006
9. Вимоги до концентрату соєвого протеїну згідно з ДСТУ 4595-2006
10. Основні українські аграрні компанії, які вирощують сою
11. Світові компанії, які займаються переробкою сої
12. Структура експорту соєвої олії з основних країн-експортерів у 2016-2021 рр., у натуральному вираженні, млн т
13. Динаміка експортних цін на соєву олію в основних країнах-експортерах у 2016-2021 рр., $/кг
14. Структура експорту соєвого шроту з основних країн-експортерів у 2016-2021 рр., у натуральному вираженні, млн т
15. Динаміка експортних цін на соєвий шрот в основних країнах-експортерах у 2016-2021 рр., $/кг
16. Структура імпорту сої в Україну за призначенням в 2016-2022 рр., в натуральному вираженні, тис. т
17. Динаміка імпортних цін на сою в Україні в 2016-2021 рр.
18. Географія імпорту соєвої олії з основних країн-імпортерів у 2016-2021 рр., у натуральному вираженні, тис. т
19. Динаміка імпортних цін на соєву олію в основних країнах-імпортерах у 2016-2021 рр., $/кг
20. Географія імпорту соєвого шроту з основних країн-імпортерів у 2016-2021 рр., у натуральному вираженні, тис. т
21. Динаміка імпортних цін на соєвий шрот в основних країнах-імпортерах у 2016-2021 рр., $/кг
22. Основні галузі-споживачі продукції переробки сої
23. Переваги та недоліки каналів збуту продуктів переробки сої
24. Матриця PEST LE -аналізу факторів впливу на ринок сої в Україні
25. Матриця PEST LE -аналізу факторів впливу на ринок продуктів переробки сої в світі
26. Сегментація ринкових ризиків
27. Карта ризиків ринку сої в Україні
28. Карта ризиків ринку продуктів переробки сої в світі
1. Динаміка посівних площ під сою в світі протягом 2016-2022 рр., млн. га
2. Динаміка посівних площ під сою в Україні протягом 2016-2022 рр., млн. га
3 Врожайність сої в Україні протягом 2016-2022 рр., т/га
4. Структурування виробництва продуктів переробки сої з 1 тони сировини
5. Сегментація вирощування сої за областями України
6. Сегментація вирощування сої за країнами
7. Сегментація виробництва продуктів переробки сої за країнами
8. Сегментація споживання продуктів переробки сої за країнами
9. Сегментація господарств, що вирощують сою, за площами посіву, га
10. Частки ринку ключових господарств, що вирощують сою в Україні, за площами посіву, га
11. Динаміка експорту сої з України в 2016-2022 рр. в натуральному вираженні, тис. т
12. Динаміка експорту сої з України в 2016-2022 рр. в грошовому вираженні, млрд грн
13. Структура експорту сої з України за країнами в 2016-2022 рр в натуральному вираженні, %
14. Динаміка експортних цін на сою в Україні в 2016-2021 рр., грн/кг
15. Обсяги експорту соєвої олії з основних країн-експортерів в 2016-2021 рр., у натуральному вираженні, млн т
16. Обсяги експорту соєвої олії з основних країн-експортерів в 2016-2021 рр., у грошовому вираженні, млрд $
17. Обсяги експорту соєвого шроту з основних країн-експортерів в 2016-2021 рр., у натуральному вираженні, млн т
18. Обсяги експорту соєвого шроту з основних країн-експортерів в 2016-2021 рр., у грошовому вираженні, млрд $
19. Динаміка імпорту сої в Україну в 2016-2022 рр. в натуральному вираженні, тис. т
20. Динаміка імпорту сої в Україну в 2016-2022 рр. в грошовому вираженні, млн. грн
21. Структура імпорту сої в Україну за країнами в 2016-2022 рр в натуральному вираженні, %
22. Об’єми імпорту соєвої олії з основних країн-імпортерів в 2016-2021 рр., у натуральному вираженні, млн. т
23. Об’єми імпорту соєвої олії з основних країн-імпортерів в 2016-2021 рр., у грошовому вираженні, млрд. $
24. Об’єми імпорту соєвого шроту з основних країн-імпортерів в 2016-2021 рр., у натуральному вираженні, млн. т
25. Об’єми імпорту соєвого шроту з основних країн-імпортерів в 2016-2021 рр., у грошовому вираженні, млрд. $
26. Динаміка цін на сою в Україні та світі у 2016-2022 рр., $/кг
27. Динаміка цін на соєву олію в Україні та світі у 2016-2022 рр., $/кг
28. Динаміка цін на соєвий шрот в Україні та світі у 2016-2022 рр., $/кг
29. Помісячна динаміка цін на соєву олію в Україні та світі у 2022 році, $/кг
30. Помісячна динаміка цін на соєвий шрот в Україні та світі у 2022 році, $/кг
31. Складові роздрібної ціни на соєву олію, %
32. Кількість великої рогатої худоби в світі
33. Споживання продуктів переробки сої на душу населення в найбільших країнах-споживачах
34. Прогноз розвитку ринку сої в Україні в 2023-2025 рр., в натуральному вираженні, млн т
35. Прогноз розвитку ринку сої в світі в 2023-2025 рр., в натуральному вираженні, млн т