Дата підготовки: | Грудень 2023 року |
Кількість сторінок: | 4, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 2 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Аналітиками компанії Pro-Consulting проведено дослідження ринку грибів в Україні. У ході аналізу було досліджено основні тенденції даного ринку, проаналізовано особливості вирощування грибів, опрацьовано зовнішню торгівлю та канали збуту грибів, а також розроблено висновки щодо ринку грибів.
Промислове грибництво в Україні – одна із порівняно молодих галузей сільськогосподарського виробництва.
Найбільш популярними грибами вважають печериці, гливи звичайну, шиїтаке, опеньків зимовий і літній, та інші, які добре ростуть і плодоносять на відходах сільськогосподарського виробництва та промисловості.
Печериці – це популярний вид грибів, який відомий своїм ніжним смаком та широким спектром використання у кулінарії. Вони мають білу або світло-кремову шапку та коротку ніжку. Чутливі до змін температур та інфекцій, тому процес їхнього зростання потрібно постійно контролювати.
Глива – це другий за популярністю гриб для вирощування в Україні. За своїм вітамінно-мінеральним складом схожий на м'ясо, а вирощується невибагливо та швидко. Субстрат виготовляють із якісної подрібненої пшеничної соломи з додаванням мінеральних речовин при гарному освітленні та потоці свіжого повітря. Так само як і печериці, гливи піддаються інфекціям і цвілі, тому при висадженні субстрат потрібно продезінфікувати.
Популярний на Далекому Сході гриб шиїтаке починає захоплювати європейський та український ринок. Має гоструватий смак та насичений грибний запах із нотами редьки. Завдяки своїм корисним властивостям його широко використовують у косметології та медицині як компонент протипухлинних засобів та потужний імуномодулятор.
Гриби ерінги рідко трапляються в Україні. На запах і смак у них відчуваються ноти кешью, тому ці гриби є улюбленцями кулінарів, які віддають перевагу більше боровикам. Еринга практично неможливо отруїтися, вони не накопичують в собі шкідливі атмосферні викиди на відміну від інших видів, а також виводять з організму солі важких металів.
Також вирощують трюфель, 95% якого йде експорту. Для їхнього вирощування потрібно врахувати те, що ця справа довга і перші плоди будуть доступні через 4-5 років. Трюфель вибагливий, він росте тільки в хімічно незабруднених землях, прикріплюючись до коріння дерев.
На ринку грибів України ще є лісові гриби: білі, опеньки, лисички.
Різкі коливання ціни гриб, різний попит, прив'язаний до свят, робить ринок грибів досить нестабільним.
1. Аналіз тенденцій розвитку ринку грибів
2. Особливості вирощування грибів
3. Зовнішня торгівля на ринку грибів
4. Структура збуту грибів
5. Висновки
1. Динаміка вирощування грибів закритого ґрунту в Україні періоду 2019 – 2022 рр., у натуральних показниках, тис. тонн
2. Динаміка експорту грибів із України, 2019-2022 рр. у вартісному виразі, млн. грн.