Дата підготовки: | Листопад 2023 року |
Кількість сторінок: | 22, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 9 |
Таблиць: | 13 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Аналітиками Pro-Consulting було проведено дослідження ринку грибів в Україні. Проаналізовано тенденції ринку, фактори впливу та проблеми розвитку. Досліджено основних операторів на ринку та аналіз споживання.
Промислове грибівництво в Україні – одна з порівняно молодих галузей сільськогосподарського виробництва.
Найбільш популярними грибами вважають печериці, гливу звичайну, шиїтаке, опеньок зимовий та літній, та інші, які добре ростуть і плодоносять на відходах сільськогосподарського виробництва та промисловості.
Різкі коливання ціни на гриб, різний попит, що прив’язаний до свят, робить ринок грибів досить нестабільним.
Практично всі печериці, котрі вирощують ферми України залишаються на внутрішньому ринку. Печериці вирощують як звичайні білі, так і коричневі королівські. Популярність цих грибів менше, ніж звичайних печериць, але це не заважає їм займати своє місце на прилавках супермаркету. Існують природні сорти печериць та штучної селекції, класичні примірники мають коричневий відтінок шкірки, а виведені штучно - білий або кремовий капелюшок.
Печериця є основною складовою на ринку грибів в Україні, частка якої складає 98% від загального виробництва грибів.
Можливості на ринку:
- Швидке отримання врожаю грибів. Перший врожай можна збирати вже за 2-3 місяці після посіву міцелію
- Широкий вибір збуту продукції: мережам магазинів, на переробку чи експортувати
- Вибір виду вирощуваного гриба. Це може бути як звична печериця так і екзотичні шиїтаке чи ерінги
- Поступова детінізація суб’єктів господарства
- Орієнтація ринку на органічну продукцію
- Концентрація населення в регіонах (спрощення логістики)
- Розвиток сучасних технологій вирощування
Загрози на ринку:
- Сезонні зниження попиту.
- Демографічна криза
- Подорожчання енергоресурсів
- Скорочення доходів населення
- Дефіцит кадрів
- Хвороби та шкідники
- Високий рівень конкуренції у регіоні
- Вихід нових гравців ринку
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Аналіз тенденцій розвитку ринку (фактори, що впливають на ринок та їхній прояв протягом досліджуваного періоду: макро фактори, стан суміжних галузей та постачальників, зміни поведінки споживачів; проблеми і передумови розвитку)
1.2. Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку щорічно з 2019 р. по 2022 р. (вирощування + імпорт - експорт)
1.3. Сегментація і структурування ринку
2. Основні оператори ринку (виробники та імпортери). Перелік основних операторів ринку і їх структурування
2.1. Частки ринку основних операторів ринку (загалом)
2.2. Середні ціни. Динаміка зміни цін на печериці
3. Вирощування грибів в 2019-6 міс. 2023 рр.
4. Зовнішня торгівля
4.1. Експорт грибів з України щорічно з 2019 р. по 6 міс. 2023 р. (по видам)
4.2. Імпорт грибів в Україну щорічно з 2019 р. по 6 міс. 2023 р. (обсяги в динаміці, структура, географія, частки імпортерів)
5. Канали збуту
5.1. Структура збуту грибів за каналами (мережі супермаркетів, ринки і магазини біля дому, оптові бази, онлайн продажі)
5.2. Аналіз мереж, перспективних для збуту продукції на ринку (на основі аналізу асортименту)
6. Висновки. Прогнозні показники ринку
6.1. Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
6.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку в 2023-2025
7. Інвестиційна привабливість галузі
7.1. Можливості і загрози на ринку
7.2. Існуючі ризики і бар'єри входу на ринок
1. Продуктові рітейлери України за кількістю магазинів
2. Обсяги ринку печериць України у 2019-2023*рр., в натуральному вираженні, тонн і вартісному вираження, тис. грн.
3. Обсяг виробництва грибів за період 2019-2022 рр., тонн
4. Зафіксований обіг грибів України у 2019-2022рр., в натуральному вираженні, тонн
5. Перелік основних операторів ринку грибів
6. Частки ринку основних виробників грибів за доходом у 2022 р., у грошовому вираженні, тис. Грн
7. Середня ціна на білу печерицю за січень-вересень 2023 р. в розрізі областей, грн./кг з ПДВ
8. Порівняння середніх цін закупки та продажу в супермаркетах за січень - жовтень 2023 року, грн./кг з ПДВ
9. Сегментація по країнам експорту грибів з України за 6 міс. 2023 року, в натуральному вираженні, тонн
10. Основні імпортери грибів з Польщі в Україну 6 міс. 2023 р., в натуральному вираженні, кг і вартісному вираження, тис. Грн
11. Основні імпортери грибів з Нідерландів в Україну 6 міс. 2023 р., в натуральному вираженні, кг і вартісному вираження, тис. Грн
12. Експортери за типом компанії: посередник та ферма виробник гриба в Україні, 6міс. 2023 р, у натуральному вираженні, тонн і вартісному вираження, тис. грн.
13. Основні фактори, що впливають на формування ціни розрахунком темпу приросту за 2019 -2025 рр.
1. Коливання середньомісячної ціни білої печериці по місяцях 2023 року, грн.,/кг з ПДВ
2. Середньомісячна ціна в супермаркетах на білі печериці за період 2019-жовтень 2023 року, грн./кг з ПДВ
3. Середньомісячна ціна з ПДВ в супермаркетах на білі печериці за період 2019-жовтень 2023 рр.,
4. Динаміка вирощування грибів закритого ґрунту в Україні періоду 2019 – 2022 рр., в натуральних показниках, тис. Тонн
5. Динаміка експорту грибів в Україну 2019-2022 рр., в натуральному вираженні, тис. тонн і вартісному вираження, млн. грн.
6. Динаміка імпорту грибів в Україну 2019-2022 рр., в натуральному вираженні, тонн і вартісному вираження, тис. грн.
7. Всього імпортовано грибів до України за 6 міс. 2023 р., у натуральному вираженні, кг, %
8. Канали збуту грибів
9. Прогноз вирощування грибів до 2025 року, в натуральному вираженні, тонн