Ринок технічної солі в Україні: нові можливості

Ринок технічної солі в Україні: нові можливості

Аналіз ринку технічної солі в Україні проведено компанією Pro-Consulting за період 2021 – 10 місяців 2022 року. Маркетингове дослідження містить відомості про:

• виробництво, імпорт та експорт технічної солі;
  • динаміку зміни ємності ринку протягом даного періоду;
  • сировинну базу та технології, що використовуються;
  • найбільших операторів ринку технічної солі в Україні;
  • рівень конкуренції та розподіл часток між суб'єктами, які конкурують;
  • цінову динаміку та фактори ціноутворення;
  • споживання продукції ринку технічної солі в Україні в комерційному та державному секторах;
  • тенденції розвитку ринку та прогноз його стану на короткострокову перспективу.

Готовий аналіз ринку технічної солі в Україні можна придбати на сайті компанії.

Ринок технічної солі в Україні до початку повномасштабного вторгнення Росії мав значний сировинний потенціал. На території нашої країни є можливість видобувати сіль усіх видів:

• кам'яну;
  • виварну;
  • осадову;
  • самоосадову.

Загальні запаси солі в Україні оцінювалися на початку 2000-х років у 16,7 мільярдів тонн. У 2021 році Україна займала 17 місце за валовим видобутком солі серед 110 країн світу, що добувають цю речовину.

Вам також може стати в нагоді готовий аналіз ринку солі в Україні, країнах СНД та Європи (2018 рік) – Pro-Consulting актуалізує цей звіт за вашим запитом.

Родовища солі розосереджені територією України нерівномірно. Вони розташовані на північному сході, півдні та заході країни, але відсутні у центральних областях.

Моніторинг ринку технічної солі в Україні показує, що у 2021 році на ньому домінувало Державне виробниче об'єднання «Артемсіль» із часткою 95% від загального обсягу ринку. Інші 5% ділили між собою:

• ТОВ «Россоль-Україна»;
  • ТОВ «Фірма "Мінерал»;
  • ДП «Солевиварювальний дрогобицький завод»;
  • ВАТ «Білоруськалій», яке постачало в Україну білоруську сіль.

Понад 2000 готових аналізів ринків світу та України – у каталозі готових проектів Pro-Consulting.

Після початку активних бойових дій у лютому 2022 року на ринку технічної солі в Україні відбулися такі зміни:

• ДП «Артемсіль» змушене було припинити виробництво, хоча підприємство все ще зберігає лідируючу позицію на ринку;
  • ТОВ «Россоль» пішло з ринку технічної солі в Україні;
  • замість Білорусі головним імпортером солі в Україну стала Румунія;
  • після лютого 2022 року український уряд заборонив експорт солі із країни.

Перед тим, як замовляти підготовку аналізу ринку, обов'язково ознайомтеся із типовою структурою дослідження (аналізу) ринку.

У 2021 році та в перші місяці 2022 року основними покупцями продукції ринку технічної солі в Україні були Польща та Угорщина, а головним експортером виступало ДП «Артемсіль».

Чинник війни став каталізатором різкого зростання частки імпорту на ринку технічної солі в Україні. Якщо у 2021 році постачаннями з-за кордону покривалося лише близько 2% внутрішнього споживання, то за 10 місяців 2022-го обсяг імпорту солі зріс у 7 разів порівняно з аналогічним періодом минулого року. Головною причиною цього є припинення видобутку солі двома найбільшими виробниками нашої країни.

Основними споживачами ринку технічної солі в Україні були і залишаються комунальні підприємства, які використовують сіль для посипання доріг у зимовий період як реагент проти зледеніння. У масштабах країни кожен осінньо-зимовий сезон використовують близько 450 тисяч тонн солі.

Структура звіту по ринку технічної солі в Україні (2022 рік) доступна за цим посиланням.

Істотний вплив на ринок технічної в Україні може зробити реалізація планів з розгортання видобутку солі на Буштинському соляному родовищі в Закарпатській області. Обсяг виробництва солі там може досягти 150 тисяч тонн на місяць, що забезпечить потреби країни у виді продукції.

Більш детальну інформацію про економічну сферу, що розглядалася, можна отримати з матеріалу готового маркетингового дослідження ринку технічної солі в Україні. У звіті є додатки, що ілюструють:

• динаміку виробничих показників у натуральному та грошовому вираженнях;
  • структуру та динаміку зовнішньоторговельної діяльності операторів;
  • середні ціни на технічну сіль під час експорту, імпорту та державних закупівель;
  • розподіл держтендерів по регіонах.

Купити аналіз ринку технічної солі в Україні можна у магазині готових проектів компанії Pro-Consulting.

Читати також: Ринок металевих виробів в Україні