Чи не пропаде бджолина праця: розроблений бізнес-план підприємства по переробці меду в Україні
2004

Мед. Одне це слово викликає в уяві привабливий образ солодких і ароматних ласощів. Важко знайти людину, яка б не відчувала позитивних емоцій до цього продукту працьовитих бджіл. Про ліквідність меду краще за всіх сказав Вінні Пух у своїй пісеньці: «Мед - це дуже вже дивний предмет ... Мед - якщо є, то його відразу немає!».

Українські бджолярі не з чуток знають про попит на вітчизняний мед у всьому світі. Його експорт здійснюється в 22 країни, а по виробництву Україна займає третє місце в світі і перше - в Європі.

Втрата територій і військові дії на сході нашої країни кілька підкосили бурхливий розвиток медової відрости, що відбувалося до 2014 року. Його виробництво впало з більш 73,7 тис. тонн в 2013-му до 66,2 тис. тонн в 2017-му.

Виробництво меду в Україні, тонн

За даними Державної служби статистики

Незважаючи на тимчасові труднощі, українські пасічники цілком можуть дивитися в майбутнє з оптимізмом, адже наша країна має прекрасні умови для подальшого нарощування збору меду. 98% його забезпечують приватні господарства, а самими медоносними є Житомирська, Донецька та Миколаївська області.

Український мед все в більшій кількості надходить на ринки Євросоюзу, який є найбільшим споживачем даного продукту з 27-відсотковою часткою в загальносвітовому обсязі. Завдяки налагодженню зовнішньоекономічних зв'язків, Україна змогла за останні десятиліття збільшити експорт меду в сім разів.

Для успішного просування українського солодкого продукту на міжнародний ринок, мед повинен задовольняти існуючі там стандарти якості. При цьому важливу роль відіграє його передпродажна переробка. Потреба у відповідних підприємствах на українській території росте.

Організувати переробку меду, що відповідає всім сучасним вимогам по якості, можна відповідно до бізнес-плану, підготовленого аналітиками Pro-Consulting.

Потужність виробничого комплексу складе 20 т меду на добу або 5 тис. тонн на рік. Він повинен бути розміщений в районі найбільшого скупчення приватних пасік, які стануть постачальниками сировини. Велике значення має екологічна обстановка в місці розташування, так як вона впливає на якість кінцевого продукту. В ідеалі підприємство повинно отримати для своєї продукції еко-сертифікат, що збільшить її ціну приблизно в два рази.

У структурі інвестицій за проектом найбільшу частку - 63,6% займає закупівля сировини. Решта піде на придбання приміщень, обладнання та інші необхідні витрати.

Підприємство почне працювати вже через дев'ять місяців з моменту початку виконання бізнес-плану, а окупляться вкладення з урахуванням дисконту ще через рік з невеликим (13,3 місяця).

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: