Дата підготовки: | Січень 2020 року |
Кількість сторінок: | 23, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 10 |
Таблиць: | 12 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | російська |
Компанія Pro-Consulting провела дослідження ринку хумусу в Україні. В рамках дослідження було оцінено виробництво хумусу в Україні, споживання хумусу українцями, проаналізовані імпортні поставки, асортимент і середні ціни на ринку в розрізі видів хумусу, наведені прогнозні тенденції споживання хумусу в Україні.
Хумус - близькосхідне блюдо, тому його поширення спочатку було пов'язано зі збільшенням кількості закладів громадського харчування, які спеціалізуються на такій кухні.
Зараз вживання хумусу стає все більш модним явищем, його споживча аудиторія в Україні збільшується стрімко.
Сировиною для виробництва хумусу є нут та кунжутна паста. За два роки посівна площа під нутом зросла більш, ніж у 6 разів, а обсяг збору - більш, ніж в 8 разів. Урожайність в 2017-2018 рр. була теж вище, ніж в 2016. Це пов'язано як з більш щільною посадкою культури, так і з досвідом сільськогосподарських підприємств.
Ринок хумусу розвивається разом з суміжним ринком фалафеля, для приготування якого також використовується нут. Фалафель в великих містах України вже міцно зайняв місце серед інших варіантів стріт-фуду.
Поки що споживча аудиторія хумусу обмежена, багато в чому через низьку інформованість населення про цей продукт і низьку представленість в регіонах.
Споживачі хумусу діляться на дві групи: першу складають шанувальники близькосхідної кухні, вегетаріанці і вегани, які споживають хумус регулярно, другу - люди, які купують хумус як делікатес, час від часу.
Виробництвом хумусу займається безліч маленьких підприємств, в т.ч. точки вуличної їжі і невеликі кафе, де продають фалафель і іншу вегетаріанську їжу. Великого постійного попиту хумус промислового виробництва не має, тому кількість виробників, які реалізують хумус в магазинах, досить обмежена.
Аналіз ринку хумусу показав, що експорт хумусу в Україні - це поодинокі випадки поставок. За досліджуваний період було здійснено 3 дуже маленьких поставки.
Великі мережі супермаркетів обов'язково включають в свій асортимент продукцію для вегетаріанців, халяльную, кошерну, органічну і екологічно чисту продукцію, товари для здорового способу життя, для спортсменів. Тому і хумус все частіше з'являється на полицях. Асортимент хумусу залежить від виробника і його масштабів. У продуктових мережах представлені різні смаки і пакування хумусу.
Для ринку здорового харчування в найближчі кілька років прогнозують зростання, світові витрати на health & wellness продукти будуть рости на 5-6% на рік, в Україні очікується аналогічна тенденція. Однак для хумусу все не так однозначно. Оскільки в країні просуваються різноманітні здорові продукти (мюслі, гранола, грецький йогурт, киноа, насіння чіа, ягоди годжі, зародки пшениці, хлібці, протеїнові і злакові батончики, смузі і т.д.), ринок хумусу буде перерозподілятися між ними, а також дуже імовірний вихід нових продуктів в найближчі 5 років. Тому, хоча тренд здорового харчування буде рости, без активної медійної підтримки хумус може з нього випасти.
1. Загальна характеристика ринку хумусу
1.1. Аналіз тенденцій розвитку ринку хумусу в 2016-9 міс. 2019 рр. (Основні тенденції, особливості ринку, проблеми та фактори впливу на ринок) в Україні
1.2. Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку хумусу в 2016-9 міс. 2019 рр., в натуральному вираженні в Україні на підставі оцінки
1.3. Сегментація і структурування ринку (розрахунок частки імпортних і вітчизняних товарів)
2. Динаміка виробництва в натуральному вираженні на ринку хумусу в 2016-9 міс. 2019 рр. в Україні (на підставі оцінки)
3. Основні оператори ринку в натуральному вираженні в Україні
3.1. Основні оператори ринку (виробники та імпортери), їх перелік, короткий опис, контакти
3.2. Сегментація і структурування основних операторів ринку (за ТМ (без часток), за розміром упаковки, за представленістю в торгових мережах, за різновидами (Халяль, органік і т.д.))
3.3. Частки ринку основних операторів хумусу в Україні - оцінка за даними операторів ринку
4. Зовнішня торгівля на ринку хумусу в Україні
4.1. Експорт продукції в 2016-9 міс. 2019 рр.: обсяги, середні експортні ціни, географія поставок по країнах, основні експортери - перелік і частки (при наявності експорту)
4.2. Імпорт продукції в 2016-9 міс. 2019 рр.: обсяги, середні імпортні ціни, географія поставок по країнах, основні імпортери - перелік і частки в структурі імпортних поставок
5. Ціна і ціноутворення на ринку хумусу в Україні
5.1. Поточні середні роздрібні ціни на хумус (за онлайн цінами українських супермаркетів і спеціалізованих магазинів)
5.2. Опис факторів, що впливають на формування ціни
6. Аналіз попиту на хумус в 2016-9 міс. 2019 рр. в Україну (оцінка на підставі запитів в інтернеті через Google AdWords)
7. Асортимент продукції, представлений на ринку (на прикладі ключових гравців ринку)
8. Потенційні канали збуту: магазини і інтернет-магазини, де представлений хумус
9. Висновки. Прогнозні показники розвитку ринку в 2019-2024 рр.
9.1. Прогнозні тенденції споживання хумусу в Україні, вплив ЗСЖ на культуру споживання
9.2. Висновки і рекомендації з розвитку на ринку
10. Інвестиційна привабливість галузі
10.1. SWOT, PEST - аналіз ринкового спрямування
10.2. Побудова карти ризиків на ринку
1. Динаміка виробництва нуту в Україні в 2016-2018 рр., в натуральному вираженні
2. Загальні показники ринку хумусу в Україні в 2016-9 міс. 2019 рр., в натуральному вираженні
3. Основні оператори ринку
4. Сегментація основних операторів ринку за ТМ і упаковкою
5. Середні імпортні ціни на хумус в Україні в 2016-9 міс. 2019 рр., дол. США за кг
6. Частки імпортерів хумусу в Україні в 2016-9 міс. 2019 рр., в натуральному вираженні, %
7. Середні ціни на хумус без добавок в залежності від упаковки на грудень 2019 року, грн/кг
8. Середні ціни на хумус в залежності від добавок на грудень 2019 року, грн/кг
9. Перелік онлайн-магазинів, які продають хумус
10. SWOT-аналіз ринкового спрямування
11. PEST-аналіз ринкового спрямування
12. Карта ризиків ринку хумусу України
1. Сегментація ринку хумусу в Україні в 2019 році, в натуральному вираженні, %
2. Виробництво хумусу в Україні, в натуральному вираженні, тон
3. Частки ринку основних виробників хумусу в Україні, в натуральному вираженні, %
4. Динаміка імпорту хумусу в Україні в 2016-9 міс. 2019 рр., в натуральному і грошовому вираженні
5. Географія імпорту хумусу в Україні в 2016-9 міс. 2019 рр., в натуральному вираженні, %
6. Основні імпортери хумусу в Україні в 2018 р, в натуральному вираженні, %
7. Динаміка запитів щодо хумусу в інтернеті, тис. одиниць
8. Сезонність запитів щодо хумусу в інтернеті, тис. одиниць
9. Як українці дбають про правильне харчування
10. Прогноз ринку хумусу в Україні в 2020-2024 рр., в натуральному вираженні, тон