| Дата підготовки: | Червень 2025 року |
| Кількість сторінок: | 85, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
| Графіків і діаграм: | 52 |
| Таблиць: | 18 |
| Спосіб оплати: | передоплата |
| Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
| Мова звіту: | українська, російська, англійська |




Аналітиками Pro-Consulting було проведено дослідження ринку повидла, пюре та джемів в Україні: виокремлено основні тенденції та тренди, динаміку та структуру галузі. Результати проведеного аналізу дозволяють скласти наступні висновки та узагальнення щодо стану та перспектив ринку.
Основними факторами впливу на ринок повидла, пюре та джемів в Україні станом на 2025 рік є:
• Стандарти безпеки харчових продуктів: українські та загальноєвропейські правила щодо залишків пестицидів, забруднюючих речовин та добавок (наприклад, максимальні норми для бензойної кислоти) спонукають виробників до суворішого контролю якості.
• Торговельна політика та тарифи: експортні мита на продукти з країн, що не входять до ЄС, та бар'єри, що впливають на постачальників з третіх країн, можуть впливати на витрати на сировину та стратегії постачання в контексті зовнішньо-економічної торгівельної діяльності.
• Волатильність цін на плоди: щорічні коливання врожаю ягід та кісточкових фруктів внаслідок складних погодних умов та епідемії рослинних хвороб спричиняють коливання вартості сировини, які впливають на формування кінцевої ціни.
• Дохід та інфляція: у періоди економічного спаду або високої інфляції покупці можуть переходити з преміальних джемів на більш масові цінові лінійки.
• Тенденції у сфері здоров'я: зростаючий попит на джеми з низьким вмістом цукру, без доданого цукру, зі зниженою калорійністю, з «чистою етикеткою» та органічні джеми змінює портфоліо продуктів компаній.
• Кустарне та місцеве постачання: Споживачі, які шукають «автентичного» досвіду «з ферми до банки» стимулюють нішеві бренди, що пропонують продукти з однієї ферми, невеликими партіями або географічно захищені (PGI/IGP) продукти.
• Нові методи консервування: обробка під високим тиском (HPP) та інновації холодного ланцюга виробництва дозволяють виготовляти джеми з мінімальним нагріванням, які зберігають свіжіший колір, смак та поживні речовини.
• Дослідження та розробки в галузі підсолоджувачів: Розробка натуральних низькокалорійних підсолоджувачів (наприклад, суміші стевії, фруктові пектини тощо) дозволяє створювати рецептури зі зниженим вмістом цукру без шкоди для текстури.
• Зміна клімату: Зростання кількості посух, заморозків або сильних дощів у ключових регіонах вирощування впливає на врожайність та якість фруктів.

1. Загальна характеристика ринку
1.1. Опис ринку: вступний пункт з описом товару, його застосуванням, описом методології дослідження та класифікаторів
1.2. Аналіз тенденцій розвитку ринку: фактори, що впливають на ринок та їхній прояв протягом досліджуваного періоду; проблеми і передумови розвитку
1.3. Загальні показники ринку. Розрахунок ємності ринку в 2021 – травень 2025 рр. (за формулою «виробництво + імпорт – експорт») у натуральних показниках, оцінка за видами досліджуваної продукції
1.4. Сегментація і структурування ринку за видами та походженням
1.5. Технологія виробництва та сировинна база
2. Державне регулювання галузі
2.1. Основні закони, що регулюють галузь: перелік, коротке резюме і особливості законів та ліцензій
2.2. Податки і збори на ринку: загальне оподаткування бізнесу, імпортні та експортні мита, відомості про можливі плани про їхню зміну
2.3. Особливості проведення державних закупівель: загальні принципи та умови проведення
3. Основні оператори ринку (виробники та імпортери)
3.1. Перелік основних операторів ринку і їх структурування: загальна інформація, види діяльності і спеціалізація; товарні групи, торгові марки і асортимент; регіональна представленість
3.2. Частки основних операторів ринку (виробників з урахуванням експорту та імпортерів)
3.3. Ступінь конкуренції і ризики. Факторний аналіз ринкових часток конкурентів
4. Обсяг виробництва продукції в 2021 – травні 2025 рр. (за видами досліджуваної продукції)
4.1. Динаміка виробництва в кількісних показниках
4.2. Частки виробників
5. Зовнішня торгівля та ЗЕД
5.1. Експорт продукції з України в 2021 – квітень 2025 рр. (обсяги, структура, географія) – окремо за видами
5.2. Імпорт продукції в Україну в 2021 – квітень 2025 рр. (обсяги, структура, географія, частки імпортерів) – окремо за видами
6. Асортимент продукції, представлений на ринку (побудова асортиментних карт для визначення насиченості сегментів ринку)
7. Ціна і ціноутворення на ринку
7.1. Динаміка цін на продукцію
7.2. Середні поточні ціни на продукцію
7.3. Опис факторів, що впливають на формування ціни, структура
8. Брендинг і реклама (аналіз позиціонування конкурентів на ринку, присутність в каналах просування)
9. Аналіз споживання на ринку
9.1. Вподобання споживачів щодо товару, портрет споживача (кабінетним методом)
9.2. Аналіз інтернет-аудиторії в галузі, пошукових запитів і видачі конкурентів
9.3. Споживання в секторі B2G. Аналіз державних тендерних закупівель (обсяги, структура по регіонах, організаторах і учасниках) в 2024-2025 рр.
9.4. Структурування та сегментація споживання (B2B, B2C, B2G)
10. Канали збуту продукції (опис і оцінка структури продажів по каналах)
11. Інвестиційна привабливість галузі
11.1. Аналіз ринкових можливостей та загроз для подальшої побудови SWOT-аналізу
11.2. PEST LE - аналіз факторів впливу на ринок та оцінка ймовірності і ступеня їх впливу. Побудова карти ризиків на ринку
11.3. Існуючі ризики і бар'єри входу на ринок
12. Висновки. Прогнозні показники ринку
12.1. Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
12.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку в 2025-2028 рр.
12.3. Рекомендації по виходу на ринку
1. Коди УКТЗЕД та НПП досліджуваних товарів
2. Ємність ринку повидла, пюре та джемів в Україні, за видами, 2021 – травень 2025 рр., в натуральному та грошовому вираженні, тонн, млн грн
3. Структура ринку повидла, пюре та джемів України за країнами походження імпортної продукції
4. Елементи автоматизації процесу виробництва повидла, пюре та джемів
5. Оцінка конкурентного середовища на ринку повидла, пюре та джемів в Україні за методикою М. Портера
6. Конкурентна карта ринку
7. Асортиментна карта досліджуваних видів повидла, джемів та пюре на ринку України, наявних до продажу станом на липень 2025 року
8. Середні поточні ціни на повидло*, пюре та джеми в Україні станом на липень 2025 року, грн/кг з ПДВ
9. Результативна таблиця застосування ІМК на ринку повидла, пюре та джемів України
10. Характеристика присутності ТОП-10 компаній на ринку комбікормів України в онлайн-каналах просування
11. Аналіз брендингу основних суб’єктів господарювання
12. Перелік та опис галузевих виставок, запланованих на 2025 р. в Україні
13. Портрет споживача повидла, пюре та джемів в Україні
14. Динаміка та структура пошукових запитів, що стосуються повидла, джемів та пюре в Україні за останні 12 місяців, українською та російською мовами
15. SWOT-аналіз ринку повидла, пюре та джемів в Україні
16. PEST LE – аналіз факторів впливу на ринок повидла, пюре та джемів України
17. Сегментація ринкових ризиків за ступенем впливу та ймовірністю
18. Карта ризиків на ринку повидла, пюре та джемів України
1. Структура ринку повидла, пюре та джемів України за досліджуваними видами продукції, % від загальної кількості позицій наявного асортименту
2. Динаміка площ насаджень яблунь в Україні серед підприємств, 2021-2024 рр., тисяч га
3. Динаміка площ насаджень груш в Україні серед підприємств, 2021-2024 рр., тисяч га
4. Динаміка площ насаджень малини в Україні серед підприємств, 2021-2024 рр., тисяч га
5. Динаміка площ насаджень полуниці в Україні серед підприємств, 2021-2024 рр., тисяч га
6. Динаміка площ насаджень абрикоса в Україні серед підприємств, 2021-2024 рр., тисяч га
7. Частки основних компаній на ринку повидла, пюре та джемів України у 2024 році, % від загального обсягу продажів, оцінка
8. Динаміка та структура обсягів виробництва повидла, пюре та джемів в Україні, тонн
9. Частки виробників ринку повидла, пюре та джемів в Україні в 2024 році, % від загального виробництва досліджуваної продукції в країні у вартісних показниках
10. Динаміка обсягів експорту абрикосового джему з України в 2021-5 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн
11. Структура експорту абрикосового джему з України в 2024 році за країнами призначення у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто експорту
12. Динаміка обсягів експорту полуничного джему з України в 2021-5 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн
13. Структура експорту полуничного джему з України у 2024 році за категоріями у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто експорту
14. Структура експорту полуничного джему з України в 2024 році за країнами призначення у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто експорту
15. Динаміка обсягів експорту малинового джему з України в 2021-5 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн
16. Структура експорту малинового джему з України в 2024 році за країнами призначення у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто експорту
17. Динаміка обсягів експорту яблучного повидла з України в 2021-5 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн
18. Структура експорту яблучного повидла з України в 2024 році за країнами призначення у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто експорту
19. Динаміка обсягів експорту грушевого повидла з України в 2021-5 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн
20. Динаміка обсягів експорту яблучного пюре з України в 2021-5 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн
21. Структура експорту яблучного пюре з України у 2024 році за категоріями у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто експорту
22. Структура експорту яблучного пюре з України в 2024 році за країнами призначення у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто експорту
23. Динаміка обсягів експорту грушевого пюре з України в 2021-5 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн
24. Структура експорту грушевого пюре з України в 2024 році за країнами призначення у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто експорту
25. Динаміка імпорту абрикосового джему в Україну за 2021-5 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн
26. Структура імпорту абрикосового джему до України у 2024 році за країнами походження у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто
27. Структура імпорту абрикосового джему в Україну у 2024 році за основними імпортерами у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто
28. Динаміка імпорту полуничного джему в Україну за 2021-5 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн
29. Структура імпорту полуничного джему в Україну у 2024 році за країнами походження у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто
30. Структура імпорту полуничного джему в Україну у 2024 році за основними імпортерами у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто
31. Динаміка імпорту малинового джему в Україну за 2021-5 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн
32. Структура імпорту малинового джему в Україну у 2024 році за країнами походження у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто
33. Структура імпорту малинового джему в Україну у 2024 році за основними імпортерами у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто
34. Динаміка імпорту яблучного пюре в Україну за 2021-5 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн
35. Структура імпорту яблучного пюре до України у 2024 році за категоріями у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто
36. Структура імпорту яблучного пюре в Україну у 2024 році за країнами походження у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто
37. Структура імпорту яблучного пюре в Україну у 2024 році за основними імпортерами у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто
38. Динаміка імпорту грушевого пюре в Україну за 2021-5 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн
39. Структура імпорту грушевого пюре в Україну у 2024 році за категоріями у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто
40. Структура імпорту грушевого пюре в Україну у 2024 році за країнами походження у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто
41. Структура імпорту грушевого пюре в Україну у 2024 році за основними імпортерами у натуральному вираженні, % від загальної ваги нетто
42. Динаміка експортних цін на повидло, пюре та джеми в Україні за 2022-2024 рр., грн/кг, без ПДВ
43. Динаміка імпортних цін на повидло, пюре та джеми в Україні за 2021-2024 рр., грн/кг без ПДВ
44. Структура основних витрат компаній з виробництва повидла, джемів та пюре в Україні, % від загальної суми
45. Динаміка обсягів державних закупівель на ринку повидла, пюре та джемів в Україні, 2021 – травень 2025 рр., тисяч грн
46. Структура державних закупівель повидла, пюре та джемів в Україні в 2024 році за областями України, % від загальної суми
47. Структура державних закупівель повидла, пюре та джемів в Україні в 2024 році за організаторами, % від загальної суми
48. Структура державних закупівель повидла, пюре та джемів в Україні в 2024 році за переможцями, % від загальної суми
49. Структура та оцінка обсягів продажів повидла, пюре та джемів в Україні за основними каналами збуту, % від загальної кількості продажів
50. Прогноз ємності ринку яблучного та грушевого повидла в Україні, на 2025-2028 рр., у натуральному вираженні, тонн
51. Прогноз ємності ринку яблучного та грушевого пюре в Україні, на 2025-2028 рр., у натуральному вираженні, тонн
52. Прогноз ємності ринку абрикосового, малинового та полуничного джемів в Україні, на 2025-2028 рр., у натуральному вираженні, тонн