Аналіз ринку м'яса великої рогатої худоби України. 2025 рік

Аналіз ринку м'яса великої рогатої худоби України. 2025 рік
Загальна характеристика
Дата підготовки: Вересень 2025 року
Кількість сторінок: 54, Arial, 1 інтервал, 10 кегль
Графіків і діаграм: 18
Таблиць: 40
Спосіб оплати: передоплата
Спосіб отримання: електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді
Мова звіту: українська, російська, англійська
48700 грн.
  • Ви можете замовити актуалізацію або адаптацію даного звіту під ваші цілі і завдання, а також придбати частину звіту (не менш 50%) по більш доступній ціні
  • Не знайшли дослідження вашого ринку? Зв'яжіться з нашими консультантами – перейти в контакти
  • Так само ви можете замовити бізнес-план для вашої бізнес-ідеї

Анотація до аналізу ринку:

Аналітиками Pro-Consulting проведено аналіз ринку м’яса ВРХ в Україні за 2021 - 1 півріччя 2025. У межах поточного дослідження проаналізовано загальні статистичні дані ринку ВРХ України, зовнішньоекономічної діяльності, частки ринку та асортимент основних виробників та імпортерів та структуру споживання.
Починаючи з 1991 року кількість ВРХ в Україні постійно зменшувалась. За даними Державної служби статистики України, в 1991 році в Україні було 24,6 мільйона голів великої рогатої худоби, однак вже в 2015 році їх кількість впала до 3,8 мільйона. В період 2021-2023 років кількість поголів’я продовжила зменшуватись. За три роки чисельність ВРХ впала на 20%, з 2874 тисяч в 2021 році до 2307 тисяч голів в 2023 році.
Станом на 1 червня 2025 року поголів’я великої рогатої худоби (ВРХ) в Україні становить 2,17 млн голів, з них 1,15 млн — корови. Близько 42% утримується на промислових підприємствах, решта 58% — у домогосподарствах.
У травні відбулося незначне скорочення: загальна чисельність ВРХ зменшилася на 0,5% (-10 тис. голів), а кількість корів — на 0,3% (-3,9 тис.). У річному вимірі спад більш відчутний: мінус 8% як по загальному поголів’ю (-189 тис. голів), так і по коровах (-104 тис.).
Динаміка по секторах показує структурні зрушення. У промислових господарствах загальна кількість ВРХ знизилася лише на 0,1% (-1 тис. голів), натомість чисельність корів зросла на 1% (+3,7 тис.). У господарствах населення тенденція інша — падіння склало 13% по ВРХ (-188 тис.) та 12% по коровах (-107 тис.).
Однак рівень споживання яловичини на одну особу в Україні є одним із найвищих серед країн Східної та Центральної Європи.


Окрім того, частка яловичини у структурі споживання «червоного м’яса» в Україні також суттєво перевищує показники інших держав і становить близько чверті, що вказує на наступне:
• рівень споживання яловичини визначається не лише доходами та рівнем життя населення, а й харчовими традиціями;
• Україна історично вирізняється вищим рівнем споживання яловичини порівняно із сусідніми країнами.
Водночас загальне споживання червоного м’яса та м’яса загалом є нижчим, ніж у більшості розглянутих країн (виняток — Молдова). Наприклад, середній українець споживає лише близько 48% червоного м’яса та 59% м’яса загалом від обсягу поживання середнього поляка.

Детальний зміст:

1. Загальна характеристика ринку
1.1. Опис ринку (вступний пункт з описом товару, методології дослідження та класифікаторів, джерел інформації
1.2. Аналіз тенденцій розвитку ринку (фактори, що впливають на ринок та їхній прояв протягом досліджуваного періоду: макро фактори, стан суміжних галузей та постачальників, зміни поведінки споживачів; проблеми і передумови розвитку)
1.3. Загальні показники ринку
1.4. Сегментація і структурування ринку
1.5. Аналіз особливостей вирощування худоби (з фокусом на поточний стан ферм-крупних гравців). Огляд інноваційних технологій на ринку.
2. Державне регулювання галузі
2.1. Основні закони, що регулюють галузь (перелік, коротке резюме і особливості законів, ліцензій та сертифікатів, законодавчих обмежень на ринку)
2.2. Податки і збори на ринку (загальне оподаткування бізнесу; імпортні та експортні мита, плани про їхню зміну (при наявності)
2.3. Державна та міжнародна підтримка галузі
3. Основні компанії на ринку (виробники (ферми та забійні підприємства) та імпортери)
3.1. Перелік основних компаній на ринку і їх структурування
3.2. Частки ринку (виробників з урахуванням експорту та імпортерів)
3.3. Ступінь конкуренції і ризики. Факторний аналіз ринкових часток конкурентів
4. Виробництво продукції в 2021-1 пол. 2025 рр.
4.1. Динаміка виробництва в кількісних показниках
4.2. Частки виробників
5. Аналіз зовнішньоекономічної діяльності на ринку
5.1. Експорт м’яса ВРХ з України в 2021-1 пол. 2025 рр. (обсяги, структура, географія, частки експортерів)
5.2. Імпорт м’яса ВРХ в Україну в 2021-1 пол. 2025 рр. (обсяги, структура, географія, частки імпортерів)
6. Асортимент продукції, представлений на ринку (побудова асортиментних карт для визначення насиченості сегментів ринку) – види шматків, індивідуальне пакування / на вагу
7. Ціна і ціноутворення на ринку
7.1. Динаміка цін на м’ясо в оптовому сегменті (ціни реалізації забійних цехів)
7.2. Середні поточні ціни на продукцію (роздрібні ціни)
7.3. Опис факторів, що впливають на формування ціни, аналіз зміни цін ключових елементів собівартості продукції (корм, вакцини, електроенергія, послуги)
7.4. Аналіз собівартості виробництва продукції та аналіз середньої рентабельності найбільших гравців
8. Аналіз споживання на ринку
8.1. Споживання в В2В: обсяги, структура, основні компанії, основні продукти, у яких використовується м’ясо ВРХ
8.2. Споживання в В2С. Особливості споживання у різних цінових сегментах
8.3. Споживання в секторі B2G. Аналіз державних тендерних закупівель (обсяги, структура по регіонах, організаторах і учасниках)
8.4. Структурування та сегментація споживання (B2B, B2C, B2G)
8.5. Аналіз незадоволеної потреби на ринку (потенціал ринку, розрахований на основі норм споживання, бенчмарку з іншими країнами, або інших методологій)
8.6. Ступінь задоволеності споживачів (аналіз відгуків з виділенням основних скарг (умови зберігання в мережах тощо))
9. Канали збуту продукції (опис і оцінка структури продажів по каналах)
10. Інвестиційна привабливість галузі
10.1. Аналіз ринкових можливостей та загроз для подальшої побудови SWOT-аналізу
10.2. PESTLE - аналіз факторів впливу на ринок та оцінка ймовірності і ступеня їх впливу
10.3. Існуючі ризики роботи на ринку та бар'єри входу на ринок
11. Висновки. Прогнозні показники ринку
11.1. Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
11.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку в 2025-2030
11.3. Рекомендації по розвитку на ринку

Перелік таблиць:

1. Коди УКТЗЕД досліджуваних товарів
2. Динаміка ємності ринку м’яса великої рогатої худоби в 2021-1 пол. 2025 рр. в Україні у натуральних показниках, тис. тонн
3. Структура поголів’я ВРХ, що розводяться на території України за основними породами, %
4. Структура імпортованих порід за період 2022-1 пол. 2025, голів
5. Структура імпорту ВРХ в Україну за період 2022-1 пол. 2025 в розрізі порід та імпортерів, голів
6. Оподаткування фермерських господарств для ФОПів на спрощеній системі
7. Імпортні мита на ринку м’яса ВРХ, %
8. Короткий опис грантових програм для агросектору в Україні
9. Динаміка доходів основних гравців ринку за період 2023-2024 рр., млн грн, %
10. Частки ринку основних імпортерів та виробників з урахуванням експорту у 2024 році у грошовому вираженні, %
11. Оцінка конкурентного середовища на ринку м’яса ВРХ в Україні за методикою М. Портера
12. Частки найбільших виробників за 2024 рік, %
13. Динаміка обсягу експортованої живої ВРХ на забій з України у 2022-1 пол 2025 рр. у кількісних показниках, зокрема у перерахунку на забійну масу, тис. гол., тис. тонн
14. Географія експорту живої ВРХ на забій з України у 2022-1 пол. 2025 р. у кількісних та вартісних показниках, тис. гол., млн дол.
15. Експортери живої ВРХ на забій з України у 2022-1 пол. 2025 р. у кількісних та вартісних показниках, тис. гол., млн дол.
16. Найбільші експортери мороженої яловичини з України за період 2022-1 пол. 2025 рр. у натуральному вираженні, тис. тонн, %
17. Експортери мороженої яловичини за період 2022-1 пол. 2025 рр. у грошовому вираженні, млн грн, млн дол.
18. Географія експорту мороженої яловичини з України за період 2022-1 пол. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн
19. Географія експорту мороженої яловичини з України за період 2022-1 пол. 2025 рр., у грошовому вираженні, млн грн, млн дол.
20. Найбільші експортери охолодженої яловичини з України за період 2022-1 пол. 2025 рр. в натуральному вираженні, тис. т
21. Найбільші експортери охолодженої яловичини з України за період 2022-1 пол. 2025 рр. у грошовому вираженні, млн грн, млн дол.
22. Географія експорту охолодженої яловичини з України за період 2022-1 пол. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн, %
23. Географія експорту охолодженої яловичини з України у грошовому вираженні за період 2022-1 пол. 2025 рр., млн грн, млн дол.
24. Найбільші імпортери мороженої яловичини в Україну за період 2022-1 пол. 2025 рр. в натуральному вираженні, тонн
25. Імпортери мороженої яловичини в Україну за період 2022-1 пол. 2025 рр. у грошовому вираженні, млн грн, млн дол.
26. Географія імпорту мороженої яловичини в Україну за період 2022-1 пол. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн
27. Географія імпорту мороженої яловичини в Україну за період 2022-1 пол. 2025 рр. у грошовому вираженні, млн грн, млн дол.
28. Найбільші імпортери охолодженої яловичини в Україну за період 2022-1 пол. 2025 рр. в натуральному вираженні, тис.т
29. Найбільші імпортери охолодженої яловичини в Україну за період 2022-1 пол. 2025 рр. у грошовому вираженні, млн грн, млн дол.
30. Географія імпорту охолодженої яловичини в Україну за період 2022-1 пол. 2025 рр. у натуральному вираженні, тонн
31. Географія імпорту охолодженої яловичини у Україну у грошовому вираженні за період 2022-1 пол. 2025 рр., млн грн, млн дол.
32. Асортиментна карта основних гравців ринку м’яса яловичини
33. Середні поточні роздрібні ціни на яловичину у мережах супермаркетів станом на 16.09.2025, грн/кг
34. Структура організаторів лотів, що включають продукти з яловичини, за видом діяльності за період 2024 – 1 пол. 2025 рр. у грошових показниках, млн грн з ПДВ, %
35. Регіональна структура організаторів лотів, що включають продукти з яловичини, за період 2024 – 1 пол. 2025 рр. у грошових показниках, млн грн з ПДВ, %
36. Розподіл найбільших переможців лотів, що включають продукти з яловичини, за період 2024 – 1 пол. 2025 рр., у грошових показниках, млн грн, %, од.
37. Структура споживання м’яса за деякими країнами Центральної та Східної Європи у 2022 році, кг/особу на рік, %
38. SWOT-аналіз ринкового спрямування м’ясного бізнесу
39. PESTLE - аналіз факторів впливу на ринок та оцінка ймовірності і ступеня їх впливу
40. Карта ризиків ринку м’яса ВРХ в Україні

Перелік графіків і діаграм:

1. Структура ринку м’яса за видами м’яса в Україні, 2023-2024 рр., в натуральному вираженні, %
2. Обсяг продажів продукції на ринку у грошових показниках у 2024 році (оптовий та роздрібний сегмент), млрд грн з ПДВ
3. Структура поголів’я в Україні за типами порід (молочні, м’ясні, молочно-м’ясні), %
4. Структура ємності ринку м’яса ВРХ за походженням (імпорт та внутрішнє виробництво) за період 2021 - 1 пол. 2025 рр., тис. тонн, %
5. Регіональна представленість основних гравців ринку, од.
6. Динаміка виробництва м’яса ВРХ за період 2021-1 пол. 2025 рр. в кількісних показниках, тис. тонн, %
7. Динаміка та структура експорту м’яса ВРХ з України в 2021-1 пол. 2025 рр. в живому, замороженому та охолодженому вигляді, в натуральних показниках, тис. тонн
8. Структура експорту живої ВРХ з України за 2022-1 пол. 2025 року за призначенням (для забою/розведення), голів
9. Динаміка та структура імпорту м’яса ВРХ (в замороженому та охолодженому вигляді) в Україну в 2021-1 пол. 2025 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
10. Динаміка оптових цін на м’ясо яловичини за період 2023-1 пол. 2025, грн/кг без ПДВ
11. Динаміка цін основних складових комбікорму в Україні, 2021-2024 рр., тис. грн за тонну
12. Оцінка структури собівартості виробництва продукції м’яса ВРХ
13. Оцінка рентабельності найбільших гравців ринку м’яса ВРХ України, %
14. Динаміка обсягів споживання у секторі B2G за період 2024 – 1 пол. 2025 рр. у грошових показниках, млн грн з ПДВ
15. Регіональна структура переможців лотів, що включають продукти з яловичини, за період 2024 – 1 пол. 2025 рр. у грошових показниках, %
16. Структура споживання яловичини у сегментах споживання B2B, B2C, B2G
17. Структура продажів м’яса ВРХ по каналах збуту, %
18. Прогноз динаміки ємності ринку м’яса ВРХ в Україні на 2025-2030 рр., тис. тонн

Зв'язатися з нами