Прихована гідність вухатого: аналіз ринку добрив з кролячого посліду

Прихована гідність вухатого: аналіз ринку добрив з кролячого посліду

Ефективне сільське господарство не може існувати без добрив. Так як в процесі інтенсивного рослинництва грунт виснажується, його потрібно періодично збагачувати необхідними для розвитку агрокультур корисними мікроелементами, такими як азот, фосфор, калій, натрій та інші. Невипадково дві найсильніші економіки світу - Китай і США - мають найбільші частки на світовому ринку добрив - 28,9% і 15,8%. Україна в структурі споживачів добрив має частку менше 1%.

Добрива бувають мінеральні та органічні. Якщо перші отримують шляхом переробки корисних копалин, то у виробництві других активно допомагають сільськогосподарські тварини. Існує своєрідне замкнене коло - чим більше розвинене тваринництво, тим більше органічних добрив можуть отримати рослини, які потім йдуть і на їжу для людей, і на корми для тих же тварин. Причому, джерелом добрив може бути не тільки велика рогата худоба або свині, а й птахи, і навіть маленькі пухнасті кролики.

Всім відомо, що кролик - це не тільки цінне хутро, до переліку корисних речей вухастика можна сміливо додавати виробництво посліду. Він містить в концентрованому вигляді і життєво необхідні рослинам мікроелементи, і кислоти, і вітаміни. Кожен кролик щорічно генерує приблизно 100-150 кг цього прекрасного продукту.

Розвинені в сільськогосподарському відношенні країни, в яких кролівництво знаходиться на високому рівні, давно навчилися переробляти кролячий послід і вносять його на поля. Наприклад, в Європі перші підприємства в цьому сегменті з'явилися ще в 70-х роках минулого століття. Світовими лідерами з використання кролячого посліду в даний час є Китай, Росія, Мексика, Франція і Італія.

В Україні також відзначається зростання поголів'я кроликів. Відбувається це в основному завдяки ентузіазму нашого сільського населення. Сьогодні на особистих подвір'ях громадян живуть від 50% до 80% українських кроликів.

Виробництво добрив з кролячого посліду сьогодні є інвестиційно привабливою нішею бізнесу, оскільки це ліквідний і не швидкопсувний товар. Одним з каталізаторів зростання попиту на добрива такого типу є тенденція до розвитку в нашій країні органічного землеробства.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: