Дата підготовки: | Червень 2020 року |
Кількість сторінок: | 41, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
Графіків і діаграм: | 9 |
Таблиць: | 22 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
Мова звіту: | українська, російська, англійська |
Компанія Pro-Consulting провела дослідження ринку спирту і біоетанолу, в якому представлені основні тенденції, ємність, динаміка і структура на ринку спирту і біоетанолу в Україні та ЄС.
Станом на 2019 рік Сполучені Штати були країною з найбільшою часткою виробництва етанолу в світі - близько 54 відсотків.
Європейський Союз зайняв третє місце по виробництву етанолу в світі. Незважаючи на це, європейські виробники етанолу побоюються притоку імпорту з США і Бразилії.
Виробничі потужності з виробництва етанолу та біопалива в Бразилії, Європейському союзі і США скоротили обсяги виробництва в результаті млявого місцевого та міжнародного попиту. Виробництво етанолу в США скоротилося майже на 50% в період з кінця лютого по початок квітня 2020 року, оскільки численні заводи призупинили виробництво або скоротили випуск.
Оскільки попит впав, запаси біопалива виросли на багатьох ринках, що знизило ціни на біопаливо і поставило під загрозу рентабельність виробництва.
Аналіз ринку спирту і біоетанолу показав, що європейські виробники продовжують постачати необхідні обсяги паливного етанолу для задоволення потреб ЄС в галузі відновлюваної енергії та клімату, заводи збільшили виробництво етилового спирту для використання в якості дезінфікуючих засобів для рук, а виробники працюють з національними урядами та ЄС з метою підтримувати ланцюжка поставок. Але зрослий попит на промислові сорти, що служать сировиною для виробництва, не наближається до компенсації падіння попиту на біоетанол і харчової етанол. Деяким заводам довелося скоротити їх виробництво.
Тиск на рівень споживання біопалива, в т.ч. біоетанолу, триватиме, оскільки в другому кварталі 2020 року транспортна діяльність в європейських країнах скоротилася навіть більше, ніж в першому кварталі. Якщо пандемія буде під контролем, у другій половині року попит на послуги транспорту може відновитися, що дозволить частково відновити виробництво біопалива. Проте, споживання біопалива протягом всього року, ймовірно, буде нижче, ніж в 2019 році.
Основні фактори впливу на розвиток ринку спирту і біоетанолу наступні:
1. Ліцензування діяльності - діяльність з виробництва спирту і спиртовмісних продуктів, а також здійснення зовнішньоекономічних операцій зі спиртом, потребують ліцензії, яка видається державою.
2. Збут продукції - ефективність збуту передбачає укладання ланцюжків поставок від виробництва до кінцевого споживача.
3. Державне регулювання - дотримання відповідних стандартів і нормативів є обов'язковим, що ускладнює процес виробництва і реалізації продукції на ринку. У багатьох країнах етанол є підакцизним товаром.
4. Вартість сировини - ринок етанолу в ЄС як основну сировину використовує сільськогосподарські культури. Відсутність врожаю та інші проблеми на ринку агропромислової продукції можуть призвести до зростання вартості сировини, а також нестабільності цін на ринку.
Аналіз ринку спирту і біоетанолу також показав, що в Україні протягом періоду 2015-2019 років відбулося суттєве скорочення обсягів виробництва етилового спирту в Україні. Основними причинами спаду виробництва етилового спирту в натуральному вираженні в 2015-2019 роках були: низький рівень рентабельності спиртової галузі в зв'язку з неповною завантаженістю виробничих потужностей спиртових підприємств; зміни в податковій політиці; наявність проблем у постачанні сировини на підприємства.
Ринок спирту вважається одним з ринків з високим рівнем тінізації, за оцінками, неврахованих виробництво може займати більше половини ринку.
Блок 1. Аналіз ринку спирту України
1. Ринок спирту
1.1. Аналіз виробництва спирту в Україні (в натуральному і грошовому вираженні, виробництво Укрспирт і інших виробників)
1.2. Обсяг споживання спирту в натуральних показниках
1.3. Обсяг споживання в грошовому еквіваленті
1.4. Структура споживання (виділення ТОП-20 компаній-споживачів з контактною інформацією)
2. Пояснення по розрахунку акцизу при експорті біоетанолу та харчового спирту в ЄС і опис процедури експорту біоетанолу / харчового спирту в розрізі поточного законодавства з уточненнями щодо формування грошового потоку і ціноутворення.
Блок 2. Аналіз ринку біоетанолу в країнах ЄС
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Аналіз тенденцій розвитку ринку біоетанолу та харчового спирту в Європі (фактори впливу (державне стимулювання, технічні перспективи, проблеми розвитку)
1.2. Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку в 2017-2019 рр. (Пр-во + імпорт-експорт) - по ТОП-15 країн
1.3. Сегментація і структурування ринку (по сировині, походженням) - за наявністю даних по країнам
2. Виробництво та динаміка реалізації продукції в 2017-2019 рр.
2.1. Динаміка виробництва в кількісних показниках
2.2. Динаміка виробництва у вартісних показниках
3. Основні оператори ринку (виробники і постачальники)
3.1. Перелік і сегментація основних операторів ринку і їх опис (потужності, географія присутності, види продукції)
4. Зовнішня торгівля
4.1. Експорт біоетанолу та харчового спирту з досліджуваних країн в 2017-2019 рр. (Обсяги, оцінка географії по ТОП-15 країн-експортерів)
4.2. Імпорт біоетанолу та харчового спирту в досліджувані країни в 2017-2019 рр. (Обсяги, оцінка географії по ТОП-15 країн-імпортерів)
5. Існуючі ризики і бар'єри входу на ринок. Побудова карти ризиків на ринку
1. Виробництво спирту в Україні в грошових і натуральних показниках
2. Споживання спирту в Україні в грошових і натуральних показниках
3. ТОП-20 компаній-споживачів етилового спирту в Україні
4. Акцизи на етиловий спирт по країнам ЄС за станом на 01.01.2020 р
5. Ємність ринку харчового спирту в країнах ЄС в 2017-2019 рр., Млн літрів
6. Ємність ринку біоетанолу в країнах ЄС в 2017-2019 рр., Млн літрів
7. Виробництво харчового спирту в країнах ЄС в 2017-2019 рр., Млн літрів
8. Виробництво паливного етанолу в країнах ЄС в 2017-2019 рр., Млн літрів
9. Виробництво етилового спирту в країнах ЄС в 2017-2019 рр., Млн євро
10. Виробництво етилового спирту в країнах ЄС в 2017-2019 рр., В грошових і натуральних показниках
11. Виробництво паливного етанолу в країнах ЄС в 2017-2019 рр., Млн євро
12. Основні оператори ринку відновлюваної етанолу в Європі
13. Географія присутності основних операторів ринку відновлюваної етанолу в Європі
14. Види продукції основних операторів ринку відновлюваної етанолу в Європі
15. Експорт харчового спирту в країнах ЄС в 2017-2019 рр., Млн літрів
16. Оцінка географії експорту харчового спирту та біоетанолу по ТОП-15 країн
17. Експорт денатурованого етилового спирту (в т.ч. біоетанолу) в країнах ЄС в 2017-2019 рр., Млн літрів
18. Імпорт харчового спирту в країнах ЄС в 2017-2019 рр., Млн літрів
19. Оцінка географії по ТОП-15 країн
20. Імпорт денатурованого етилового спирту (в т.ч. біоетанолу) в країнах ЄС в 2017-2019 рр., Млн літрів
21. Ризики і бар'єри розвитку ринку спирту і біоетанолу
22. Ранжування ризиків розвитку ринку спирту і біоетанолу
1. Динаміка обсягів виробництва етилового спирту з урахуванням «тіні» в Україні в 2015-2019 рр., В натуральному вираженні, млн літрів
2. Динаміка обсягів виробництва етилового спирту з урахуванням «тіні» в Україні в 2015-2019 рр., В грошовому вираженні, млрд грн
3. Динаміка споживання етилового спирту з урахуванням «тіні» в Україні в 2015-2019 рр., В натуральному вираженні, млн літрів
4. Динаміка споживання етилового спирту з урахуванням «тіні» в Україні в 2015-2019 рр. в грошовому вираженні, млрд грн
5. Розподіл виробництва етанолу по всьому світу в 2019 році по країнах
6. Етиловий спирт рослинного походження за призначенням, в натуральному вираженні (літрів),%
7. Частка біологічної сировини, використовуваного в хімічній промисловості ЄС в 2019 р, %
8. Структура сировини для виробництва етилового спирту для палива в ЄС в 2019 році, в натуральному вираженні, %
9. Потужності виробництва поновлюваного етанолу в Європі в розрізі країн, млн літрів