| Дата підготовки: | Вересень 2025 року |
| Кількість сторінок: | 51, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
| Графіків і діаграм: | 22 |
| Таблиць: | 18 |
| Спосіб оплати: | передоплата |
| Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
| Мова звіту: | українська, російська, англійська |




Компанія Pro-Consulting провела маркетингове дослідження галузі птахівництва у 2021- 6 міс. 2025 рр. з акцентом на вивченні ринку курятини та курячих яєць з метою визначення кредитних ризиків при фінансуванні виробників та побудови прогнозу на II півріччя 2025 – 2026 рр. У ході дослідження був здійснений аналіз експорту та імпорту, вивчені дані Держстату щодо вирощування живої свійської птиці та виробництва курячого м’яса і яєць. Було визначене основне коло гравців та рівень конкуренції.
Аналітики компанії промоніторили динаміку зміни споживчих цін на курятину та яйця за період 2021-5 міс. 2025 рр, виявили причини здорожчання, вивчили асортимент та середні поточні ціни на продукцію для кінцевих споживачів, зафіксувавши кардинальні зрушення у попиті. Також був проведений аналіз споживання у секторах B2C, B2B та B2G, вивчені дані державних тендерних закупівель у системі Prozorro. Здійснена класифікація компаній-споживачів у сегменті B2B, структур державної влади та органів місцевого самоврядування, які є ЦА, та вираховано частку сегмента B2C. Для оцінки інвестиційної привабливості проведений P.E.S.T.L.E- аналіз.
Галузь птахівництва володіє значним експортним потенціалом і впливає на національну продовольчу безпеку. Ключовою статтею експорту є м'ясо курятини і їстівних субпродуктів із неї. У 2024 році експорт м’яса свійської птиці у натуральному вираженні збільшився до 448,8 тис. т, показавши темп приросту 10,7%; у грошовому вимірі – до 962,7 млн доларів із темпом приросту 22,1%. Експорт яєць у 2024 р. знизився на 21,7% до 3,5 млрд шт., у грошовому вираженні збільшився до 74,5 млн доларів, показавши приріст +19%. Попри запровадження у червні 2022 року «торговельного безвізу» з ЄС, довоєнних обсягів експорту яєць і м’яса птиці у натуральному вираженні у 2023-2024 рр. досягти поки не вдалось. Хоча у грошовому вираженні динаміка є позитивною. Не останню роль у цьому відіграли девальвація гривні і зростання закупівельних експортних цін на продукцію у зв’язку із сприятливою світовою кон’юнктурою.
З червня 2025 року у зовнішній торгівлі з ЄС через низку протестів аграріїв у країнах Східної Європи відбулось повернення до експортних квот, що розцінюється виробниками як прояв протекціонізму.
Разом з тим з 2022 року фіксується 90% переважання імпорту інкубаційних яєць для розведення м’ясних і м'ясо-яєчних порід курей. Це створює низку ризиків для виробництва, пов’язаних із імпортозалежністю: зростання вартості, коливання закупівельних цін, небезпеку епізоотичних спалахів, порушення логістичних ланцюжків через геополітичну напруженість, загалом, збільшення страхових премій при транспортуванні. За негативних сценаріїв можливе навіть скорочення обсягів виробництва і загроза внутрішній продовольчій безпеці. Для їх попередження урядом було схвалено відповідну програму розвитку сільського господарства до 2030 року, де головний акцент ставився на відновленні вітчизняного племінного генофонду птиці м’ясних порід.
Ринок птахівництва у продуктових категоріях яєць і курятини є достатньо конкурентним та концентрованим. У яєчному сегменті три компанії контролюють частку 76%, тим часом як на ринку курятини часткою 76,4% володіє один гравець, чий дохід за 2024 рік склав 46,8 млрд грн. Наразі серйозним викликом для галузі є викликане війною скорочення внутрішнього споживчого попиту внаслідок депопуляції – у 2025 році наявного населення в Україні налічується від 30 до 33 мільйонів.

Згідно з даними опитування українських птахівників, проведеного компанією Pro-Consulting для USAID упродовж 2022-2024 рр., було виявлено, що, окрім енергетичної проблеми, серйозним викликом для виробників став дефіцит кормів і ветеринарних препаратів у III кварталі 2023 року. Ці два фактори зіграли ключову роль у створенні галузевих ризиків, викликаних повномасштабним вторгненням.
Незважаючи на війну, експортний потенціал птахівництва має значні перспективи. Завершення бойових дій і повернення українців додому можуть покращити ситуацію із внутрішнім попитом. Подальший розвиток галузі залежатиме від макрополітичних та макроекономічних факторів.
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Опис ринку (опис меж дослідження та класифікаторів)
1.2. Аналіз тенденцій розвитку ринку (фактори впливу на ринок на всіх етапах створення доданої вартості, проблеми розвитку)
1.3. Загальні показники ринку, розрахунок ємності ринку за період
1.4. Ризики, пов’язані зі зміною структури ринку (тінь, імпорт тощо)
2. Зміни у державному регулюванні
3. Основні оператори ринку (виробники та імпортери)
3.1. Аналіз основних операторів ринку та їх структурування (загальна інформація, види діяльності і спеціалізація; зміни в роботі протягом останнього періоду)
3.2. Частки ринку основних гравців (або зміна часток)
4. Динаміка виробництва продукції (з урахуванням аналізу сезонності)
5. Динаміка зовнішньої торгівлі та зовнішньоторговельний баланс
6. Ціна і ціноутворення на ринку
6.1 Динаміка цін на продукцію
6.2 Середні поточні ціни на продукцію
6.3 Аналіз факторів, що впливають на формування ціни
7. Аналіз споживання на ринку
7.1. Зміни у структурі та вподобаннях споживачів
7.2. Споживання у секторі B2G. Аналіз державних тендерних закупівель
8. Канали збуту продукції (опис і оцінка структури продажів по каналах) – або зміни у системах збуту
9. Інвестиційна привабливість галузі
9.1. PESTLE (Political, Economic, Social, Technological, Legal, Ecological) -аналіз факторів впливу на ринок
9.2. Існуючі ризики і бар'єри входу на ринок. Побудова карти ризиків на ринку та оцінка їхньої динаміки протягом прогнозного періоду
10. Висновки. Прогнозні показники
10.1. Висновки і прогнозні тенденції розвитку ринку
10.2 Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні показники розвитку ринку
1. Ємність ринку птахівництва в Україні у 2021- 6 міс. 2025 рр., в натуральному вираженні
2. Сегментація ринку курячих яєць в галузі птахівництва України відносно походження у 2021- 6 міс. 2025 рр., у натуральному вираженні, %
3. Структура виробництва продукції птахівництва у 2021-2024 рр. в Україні за розподілом на промисловий і приватний сектор
4. Розподіл квот на експорт м’яса птиці до Європейського союзу на 2025 рік, т
5. Зовнішньоторговельний баланс ринку живої свійської птиці України у 2021 – 1 півріччі 2025 року, тис. т та млн дол.
6. Зовнішньоторговельний баланс ринку м'яса свійської птиці та субпродуктів з неї України у 2021 – 1 півріччі 2025 року, тис. т та млн дол.
7. Зовнішньоторговельний баланс ринку яєць України у 2021 – 1 півріччі 2025 року, млрд шт. та млн дол.
8. Структура пташиних яєць за кодом товару УКТЗЕД (Український класифікатор товарів зовнішньоекономічної діяльності)
9. Поточні ціни на курятину станом на вересень 2025 р., грн/кг з ПДВ
10. Середні поточні ціни на інші види м’яса птиці станом на вересень 2025 р., грн/кг з ПДВ
11. Середні поточні ціни на курячі яйця в Україні станом на вересень 2025 р., грн/шт. з ПДВ
12. Найбільші організатори державних закупівель м’яса свійської птиці в Україні у 2024 – 6 міс. 2025 рр., в грошових показниках, млн грн, %
13. Найбільші організатори державних закупівель яєць курячих в Україні у 2024 – 6 міс. 2025 рр., в грошових показниках, млн грн, %
14. Найбільші переможці державних закупівель м’яса свійської птиці в Україні у 2024 – 6 міс. 2025 рр., в грошових показниках, млн грн, %
15. Найбільші переможці державних закупівель яєць курячих в Україні у 2024 – 6 міс. 2025 рр., в грошових показниках, млн грн, %
16. PESTLE – аналіз ринку птахівництва в Україні
17. Карта ризиків ринку у яєць в Україні
18. Основні бар’єри для виходу нового гравця на ринок яєць в Україні
1. Оцінка впливу на птахівництво основних факторів протягом IV кв. 2022 - IV кв. 2024 рр. за результатами опитування фермерів, оцінка – середньозважений бал
2. Ємність ринку живої свійської птиці в Україні в 2021 – 6 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тис. т
3. Ємність ринку м'яса свійської птиці та субпродуктів з неї в Україні в 2021 – 6 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тис. т
4. Ємність ринку яєць в Україні в 2021 – 6 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, млрд шт.
5. Регіональна представленість птахофабрик виробника N, од.
6. Частки найбільших виробників м’яса курятини в Україні за доходом, 2024, %
7. Частки найбільших виробників курячих яєць в Україні за доходом, 2024, %
8. Динаміка вирощування свійської птиці в Україні у 2021- 6 міс. 2025 рр., у натуральному вираженні, тис. т
9. Динаміка виробництва м'яса свійської птиці та субпродуктів з неї у 2021- 6 міс. 2025 рр., у натуральному вираженні, тис. т
10. Динаміка виробництва яєць курячих свіжих в шкарлупі у 2021- 6 міс. 2025 рр., у натуральному вираженні, млрд шт.
11. Динаміка імпорту живої свійської птиці в Україну в 2021 – 6 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тис. т
12. Динаміка експорту м'яса свійської птиці та субпродуктів з неї з України в 2021 – 6 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тис. т
13. Динаміка імпорту м'яса свійської птиці та субпродуктів з неї в Україну в 2021 – 6 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, тис. т
14. Динаміка експорту яєць з України у 2021 – 6 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, млрд шт.
15. Динаміка імпорту яєць в Україну у 2021 – 6 міс. 2025 рр. у натуральному вираженні, млрд шт.
16. Динаміка зміни індексу споживчих цін на курятину в Україні, 2021-6 міс. 2025 рр., %
17. Динаміка зміни індексу споживчих цін на яйця в Україні, 2021-6 міс. 2025 рр., %
18. Динаміка зміни середніх цін на продукцію птахівництва в Україні у 2021- 6 міс. 2025 рр., грн/ 1 кг і грн/ 10 шт.
19. Структура витрат у ціні на продукцію птахівництва в Україні, %
20. Структура та оцінка обсягів продукції птахівництва в Україні за основними каналами збуту, % від загальної кількості продажів
21. Динаміка ємності ринку м’яса свійської птиці в Україні в 2021- 6 міс. 2025 рр. та прогноз на 2025-2026 рр., тис. т
22. Динаміка ємності споживчого ринку яєць в Україні в 2021- 6 міс. 2025 рр. та прогноз на 2025-2026 рр., млрд шт.