| Дата підготовки: | Вересень 2025 року |
| Кількість сторінок: | 41, Arial, 1 інтервал, 10 кегль |
| Графіків і діаграм: | 16 |
| Таблиць: | 17 |
| Спосіб оплати: | передоплата |
| Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром в електронному або в друкованому вигляді |
| Мова звіту: | українська, російська, англійська |




Аналітиками компанії Pro-Consulting проведено дослідження ринку пісочного печива за 2021 - 1 півріччя 2025 рр. Проаналізовано тенденції та ключові показники ринку, визначено канали збуту, споживачів та основних конкурентів.
Динаміка
Український ринок пісочного печива 2023–2025 роках характеризується стабільним, але стриманим споживанням на тлі воєнних подій. Після різкого спаду у 2022 році (внаслідок втрати частини внутрішніх споживачів та тимчасової окупації територій) попит у 2023 році в цілому утримався на рівні попереднього 2022 року. Це означає, що за окремими сегментами спостерігалося незначне перевищення або відставання від показників 2022 року, але загалом обсяги споживання не зросли радикально. Зниження чисельності населення (близько 7 млн виїхали за кордон) безпосередньо зменшило обсяг внутрішнього споживання, який неможливо швидко компенсувати. Одночасно з цим у Збройних Силах України зріс попит на просте галетне та пісочне печиво для пайків, що дещо підтримало виробництво базових сортів.
Структура споживання
На структуру споживання печива вплинули довгострокові та нові тренди. Ще до війни в структурі ринку переважали солодкі вироби без покриття, другу за розміром частку займало затяжне (галетне) печиво, а третє місце посідали печива, покриті шоколадом чи глазур’ю. Тобто, традиційне пісочне печиво було і залишається найбільшим сегментом. Поширення ідей здорового способу життя в останні роки стимулювало появу нових різновидів: печиво без цукру зі стевією, на незвичному борошні (мигдальному, цільнозерновому тощо) та з додатковими наповнювачами. Проте розвиток цих оздоровчих підкатегорій сповільнився в умовах війни, оскільки споживачі більше зосереджені на базових потребах. Здорові опції (органічні, безглютенові, збагачені білком) представлені, але залишаються нішевими під час воєнного часу.
Натомість тенденція “доступних ласощів” вийшла на перший план. Печиво розглядається багатьма як невелика розрада і спосіб побалувати себе в стресових умовах війни. Цей тренд проявляється у стійкому попиті на недорогі види печива та акційні пропозиції: великі виробники активно проводять цінові акції, щоб заохотити покупців, які намагаються витрачати раціонально. Водночас споживачі почали уникати імпульсних та необов’язкових покупок, керуючись зниженими доходами та високою інфляцією. Таким чином, ринок балансує між бажанням людей мати невеличкі смаколики для задоволення і їхньою вимушеною економією на непершочергових товарах.
Адаптація до воєнних умов також змінила асортимент та маркетинг. Великі виробники розвивають новинки й інновації, щоб підтримати інтерес споживачів. Наприклад, компанія X залишається лідером ринку і відома активним просуванням солодкого печива: нещодавно для залучення молоді вона використовувала співпрацю з блогерами (TikTok-огляди нової лінійки печива «X»). Подібні кроки відображають загальну тенденцію – орієнтація на молодшу аудиторію та онлайн-комунікації, що тепер стали важливою частиною ринку. В цілому ж протягом 2025 року спостерігається пожвавлення роздрібного товарообігу солодощів у грошовому виразі завдяки певній економічній стабілізації та адаптації населення до життя під час війни. Однак це зростання відбувається головним чином за рахунок інфляції, тоді як фізичні обсяги продажів відновлюються лише частково і залишаються нижчими за довоєнні через знижені доходи домогосподарств.
1. Загальна характеристика ринку
1.1. Опис ринку (вступний пункт з описом товару, методології та джерел інформації)
1.2. Аналіз тенденцій розвитку ринку (чинники, що впливають ринок та їх прояв протягом досліджуваного періоду: макро фактори, стан суміжних галузей та постачальників, зміни поведінки споживачів;
1.3. Загальні показники ринку
1.3.1. Розрахунок ємності ринку у 2023–1 пол. 2025 р. у натуральних показниках
1.3.2. Обсяг продажів продукції на ринку у грошових показниках
1.3.3. Оцінка тіньового сегмента на ринку
1.4. Сегментація та структурування ринку
1.4.1. За підвидами продукції (з начинкою/без)
1.4.2. По каналах (доля ВТМ, частка продажів у рітейлі, фірмових магазинах тощо)
1.4.3. По регіонах споживання
1.4.4. За походженням (доля імпорту)
2. Основні підприємства над ринком
2.1. Список основних компаній ринку та їх структурування
2.2. Частки ринку (виробників з урахуванням експорту та імпортерів)
2.3. Рівень конкуренції та загрози. Факторний аналіз ринкових часток конкурентів
3. Аналіз зовнішньоекономічної діяльності над ринком
3.1. Експорт пісочного печива з України до 2023-1 пол. 2025 р. (Обсяги, структура)
4. Асортимент продукції, представлений на ринку (побудова асортиментних карт для визначення насиченості сегментів ринку) – за типом, розміром та форматом упаковки (Тип - з начинкою/без, Упаковка - вагові, у коробках, у пакетах)
5. Ціна та ціноутворення на ринках
5.1. Середні поточні ціни на продукцію за асортиментними групами
5.2. Загальний індекс цін на кондитерські вироби
5.3. Опис факторів, що впливають формування цін, структура (ціни на основні складові вартості печива)
6. Основні тренди та показники споживання продукції (демографія, доходи, переваги і отзывы)
7. Інвестиційна привабливість галузі
7.1. Аналіз ринкових можливостей та загроз для подальшої побудови SWOT-аналізу з погляду формату роботи
7.2. Існують ризики роботи на ринку та бар'єри входу на ринок
8. Висновки. Прогнозні показники ринку
8.1. Висновки та прогнозні тенденції розвитку ринку
8.2. Побудова гіпотез розвитку ринку. Прогнозні характеристики розвитку ринку у 2025–2028
8.3. Прогноз цінових індексів
8.4. Рекомендації щодо розвитку на ринку
1. Коди УКТЗЕД та НПП досліджуваних товарів
2. Ємність ринку пісочного печива в Україні, 2021 – 1 пів. 2025 рр., в натуральному виражені, тис. тонн
3. Структура ринку печива в Україні, 2023 – 1 пів. 2025 рр., в натуральному виражені, %
4. Найбільші компанії на ринку станом на середину 2025 року
5. Доходи основних компаній на ринку в 2022-2024 роках в гривневому вираженні, млн грн
6. Доходи основних компаній на ринку в 2022-2024 роках в доларовому виражені, млн дол. США
7. Частки ринку основних компаній пісочного печива в Україні в 2023-2024 рр., в натуральних показниках, тис. тонн
8. Частки основних компаній пісочного печива в Україну, у натуральному вираженні, тис тонн
9. Факторний аналіз динаміки ринкової частки на ринку пісочного печива в Україні
10. Основні імпортери пісочного печива в Україну в 2023- 1 пів. 2025 рр., у натуральному вираженні, тонн
11. Основні імпортери пісочного печива в Україну в 2023- 1 пів. 2025 рр., у грошовому вираженні, млн грн
12. Географія імпорту пісочного печива в Україну в 2023- 1 пів. 2025 рр., у натуральному вираженні, тонн
13. Географія імпорту пісочного печива в Україну в 2023- 1 пів. 2025 рр., у грошовому вираженні, млн грн
14. Оптові та роздрібні ціни на печиво в Україні, станом на вересень 2025 року, грн з ПДВ
15. Індекс цін на печиво в Україні до попереднього періоду 2023-І пол. 2025 рр., %
16. Аналіз ринкових можливостей та загроз на ринку пісочного печива
17. Ризики та бар’єри для входу на ринок печива та способи їх подолання
1. Номінальний ВВП України в 2012-1 кв. 2025 роках, в грошовому вираженні, млрд доларів
2. ВВП на душу населення в Україні в 2015-2024 рр., долари
3. Середній річний обмінний курс гривні до долара та євро в 2015-2025 рр., грн/долар, грн/євро
4. Середній дохід на особу в країнах станом на 2024 рік, доларів/місяць
5. Обсяг продажів пісочного печива в Україні, 2023 – 1 пів. 2025 рр., в грошовому виражені, млн грн
6. Структура ринку пісочного печива в Україні за видами у 2024 році в натуральному вираженні, %
7. Структура ринку пісочного печива в Україні за каналами продажу у 2024 році в натуральному вираженні, %
8. Споживання пісочного печива в Україні в 2024-2025 роках в натуральному вираженні, %
9. Динаміка експорту пісочного печива з України в 2023 - 1 пол. 2025 рр., у натуральному вираженні, тис. тонн
10. Динаміка експорту пісочного печива з України в 2023 - 1 пол. 2025 рр., у грошовому вираженні, млн грн
11. Структура експорту пісочного печива з України за видами за 2024 рік., у натуральному вираженні, %
12. Динаміка імпорту пісочного печива в Україну в 2023 - 1 пів. 2025 рр., у натуральному вираженні, тис. тонн
13. Динаміка імпорту пісочного печива в Україну в 2023 - 1 пів. 2025 рр., у грошовому вираженні, млн грн
14. Структура імпорту пісочного печива в Україну за видами за 2024 рік, у натуральному вираженні, %
15. Узагальнена структура операційних витрат компаній з виробництва печива, %
16. Прогнозна оцінка ємності ринку пісочного печива в Україні в 2025-2028 роках, в грошовому вираженні, тис тонн