Дата підготовки: | Жовтень 2014 року |
Графіків і діаграм: | 10 |
Таблиць: | 3 |
Спосіб оплати: | передоплата |
Спосіб отримання: | електронною поштою або кур'єром |
Ринок молока і молокопродуктів в Україні є ненасиченим і має перспективи росту, що можливо за умови підвищення добробуту населення і збільшення його купівельної спроможності. На даний ринок безпосередньо впливає рівень розвитку тваринництва, а саме чисельність поголів'я і продуктивність дійних корів.
Якість молочної сировини залежить від наявності пасовищ, умов утримання і годівлі дійних корів. У регіональному розрізі, основними виробниками молока в Україні є Вінницька, Львівська і Полтавська області.
Кризові явища в країні негативно впливають на збільшення вартості продукції і значне скорочення виробництва в ряді сегментів галузі, особливо в сегменті кисломолочної продукції, сирів і згущеного молока.
Влітку 2014 року російський ринок, який є одним з найбільших ринків збуту молокопродуктів, став закритим для реалізації українських сирів. Це зумовило ймовірність скорочення діяльності компаніями, чиї виробничі потужності не можна переорієнтувати на випуск іншої молочної продукції. У той же час, заборона поставок сирної продукції в Росію дала поштовх ряду підприємств розвивати виробництво вершкового масла і сухого молока, так як ця продукція є привабливою для ринків країн СНД, Азії та Африки. На даний момент, основними споживачами українського молока, вершків і кисломолочної продукції на зовнішніх ринках є Молдова та Грузія.
На ринку молока і молокопродуктів в Україні функціонує значна кількість підприємств, а більше половини загального обсягу виробництва випускається десятьма великими компаніями. Структура випуску молочної продукції в Україні в 2010-2014 рр. істотно змінилася: частка обробленого молока, вершків і вершкового масла збільшилася, а частки інших видів продукції знизилися.