Анотація до аналізу ринку:
Огляд ринку хліба та хлібобулочних виробів (ХБВ) підготовлено аналітиками компанії Pro-Consulting. Містить дані з ємності ринку в цілому та за складовими, результати зовнішньоекономічної діяльності, характеристику головних операторів ринку, інформацію з цінової ситуації, а також окремі аспекти споживання. Показник ємності ринку визначається обсягами внутрішнього виробництва хліба та хлібобулочних виробів (ХБВ), бо експорт та імпорт незначні і стосуються ( в цілому) продукції високого цінового діапазону. У вартісному вираженні спостерігається протилежна ситуація, а саме стабільне зростання ємності ринку. На нього надто впливає державне регулювання цін на соціальні сорти хліба. Зростання вартості виробництва через подорожчання матеріально-технічних ресурсів та сировини обумовлює зниження рентабельності. Головною ж причиною скорочення офіційного виробництва є перехід частини виробників у тінь. У регіональному аспекті до трійки лідерів за обсягами виробництва хліба та ХБВ входять м. Київ, Дніпропетровська та Донецька області. Близько половини ринку у розрізі видів продукції складає пшеничний хліб. Головними країнами – імпортерами продукції на український ринок останні кілька років є Німеччина, Великобританія, Литва і Польща, сумарна частка яких на українському ринку наближається до 90%. Стосовно експорту, то тут лідирують Росія, Канада і США майже з 75% експортного товаропотоку. Особливостями досліджуваного ринку є процес консолідації основних виробників і збільшення частки мініпекарень. Зазначено, що середньомісячне споживання хліба і ХБВ на душу населення за 2000 – 2011 рр. скоротилось на 1,5 кг (або на 14%), що пов’язано зі зменшенням чисельності населення країни та переорієнтацією уподобань споживачів. Вивчено цінову ситуацію на ринку, виконано прогнозування показників ємності ринку в Україні на 2013 – 2016 рр. Очікується, що розвиток позитивних тенденцій приросту проходитиме за рахунок розширення нішевого попиту і зростання споживання свіжої випічки.
Детальний зміст:
1. Ємність ринку
2. Виробництво хліба та ХБВ
3. Зовнішньоекономічна діяльність
4. Основні оператори ринку
5. Споживання на ринку
6. Цінова ситуація
7. Прогнозні показники розвитку галузі
Перелік таблиць:
1. Динаміка ємності ринку хліба в Україні за 2008–2009 рр. в натуральному (тис. тонн) і грошовому (млн. грн.) вираженнях
2. Динаміка обсягів виробництва хліба в Україні за 2008–2009 рр. в натуральному (тис. тонн) і грошовому (млн. грн.) вираженнях
3. Динаміка індексу споживчих цін і цін виробників хліба та ХБВ в Україні за 2008–2012 рр.
4. Прогнозні показники ємності ринку хліба на 2013–2016 рр. в Україні в натуральному вираженні, тис. тонн
Перелік графіків і діаграм:
1. Динаміка ємності ринку хліба за 2008–2009 рр. в Україні в натуральному (тис. тонн) і грошовому (млн. грн.) вираженнях
2. Динаміка обсягів виробництва хліба за 2008–2009 рр. в Україні в натуральному (тис. тонн) і грошовому (млн. грн.) вираженнях
3. Регіональна структура виробництва хліба та ХБВ в Україні за підсумками 2012 р. в натуральному вираженні, %
4. Структура виробництва хліба та ХБВ за видами продукції станом на 2012 р. в Україні в натуральному вираженні, %
5. Динаміка імпорту хліба та ХБВ в Україну за 2009–2012 рр. в натуральному вираженні, тис. тонн
6. Структурування імпорту хліба та ХБВ в Україну за підсумками 2012 р. в натуральному вираженні, %
7. Динаміка експорту хліба та ХБВ з України за 2009–2012 рр. в натуральному вираженні, тис. тонн
8. Структурування експорту хліба та ХБВ з України за підсумками 2012 р. в натуральному вираженні, тис. тонн
9. Частки основних операторів ринку хліба та ХБВ в Україні станом на 2012 р., %
10. Динаміка обсягу споживання хліба та ХБВ в середньому за місяць на душу населення в Україні за 2000–2011 рр., кг
11. Структура витрат домогосподарств на хліб та ХБВ станом на 3 кв. 2012 р. в Україні, %
12. Структура ринку хліба та ХБВ в Україні станом на 2012 р., %
13. Прогнозні показники ємності ринку хліба на 2013–2016 рр. в Україні в натуральному вираженні, тис. тонн