Анотація до аналізу ринку:
У рамках системного вивчення українського ринку яєць і яєчних продуктів (ЯП) аналітиками компанії Pro-Consulting сформований огляд, блоками якого є комплексні дані за двома зазначеними сегментами ринку. Для поглиблення аналізу вивчена динаміка поголів’я птиці загалом з виділенням курей-несучок у розрізі сільськогосподарські підприємства – господарства населення. Показано, що при збільшенні абсолютного числа курей-несучок (в 2,1 рази за період 2002–2013 рр.) Їх частка в загальній кількості птиці в с / г підприємствах впала на 16,1 п. п. до 31,5%. У господарствах населення мінімальне поголів’я птиці мало місце в 2007 р., з тих пір йде нарощування, проте досі показники не вийшли на рівень 2002 р. Щодо виробництва яєць в Україні, то за вказаний період спостерігається практично стійке зростання його обсягів – у 1,73 раза. При цьому йде скорочення частки господарств населення і відповідне зростання цієї частки для агропідприємств. Ефективна селекційна робота, що проводиться в птахівництві, забезпечила досить високий приріст продуктивності курей-несучок. У 2013 р. середньорічна продуктивність становила 292 яйця на одну курку. Такі високі показники зумовили вихід України на міжнародний ринок. За 8 років, що минули після перших поставок, Україна за результатами 2013 р. у світі зайняла 6-е місце за експортними поставками (у вартісному вираженні). Розглянуто питання споживання яєць в Україні та вказано, що на одну особу населення припадає по 308 яєць щорічно, а зростання за досліджуваний період склало більше 47%. Зазначено, що ключовим виробником яєць і ЯП в Україні є компанія «Авангард», частка якої у 2013 р. склала 57%, показавши зростання на 18 п. п., починаючи з 2009 р. За цією компанією представлені дані з виробництва яєць, експорту та поголів’ю курей-несучок. Що стосується сегмента яєчних продуктів, то він розвивається в Україні з 2005 р., при цьому демонструє високі темпи зростання. Обсяг ринку (у тоннах) збільшився майже в 15 разів, скорочення мало місце лише в кризовому 2009 р. У структурі ЯП виділяються сухі та рідкі. Виробництво сухих підвищується випереджальними темпами, щодо них зростання склало 21,1 раза. Найбільш значні експортні поставки ЯП Україна в 2013 р. здійснювала до Йорданії, Кореї, Тайваню, Індонезії та Туреччини. Очікується, що приріст виробництва яєць на короткострокову перспективу збережеться, що пояснюється високим попитом на цю продукцію як в Україні, так і на світових ринках. У виробництві ЯП домінуватиме сегмент сухих продуктів, темпи зростання будуть стійко двозначними.
Детальний зміст:
Огляд українського ринку яєць
1. Поголівя птиці в Україні
2. Виробництво яєць в Україні
3. Зовнішньоекономічні операції на ринку яйця
3.1. Експорт яєць із України
3.2. Основні країни – імпортери українських яєць
4. Споживання яєць в Україні
5. Основні канали реалізації яєць в Україні
6. Сезонність пропозиції та оптові ціни яєць в Україні
7. Основні гравці на ринку яєць і яєчних продуктів в Україні
7.1. Консолідація на українському ринку яєць (кількість гравців)
7.2. Ринкова позиція великих операторів на українському ринку промислового виробництва яйця
Огляд українського ринку яєчних продуктів
8. Виробництво яєчних продуктів
9. Зовнішньоекономічні операції на ринку яєчних продуктів
9.1. Експорт яєчних продуктів
9.2. Імпорт яєчних продуктів
10. Споживання яєчних продуктів в Україні
11. Основні канали реалізації яєчних продуктів
12. Відпускні ціни на яєчні продукти в Україні
13. Характеристика основних гравців на ринку яєчних продуктів в Україні
Перелік таблиць:
1. Поголів’я птиці і курей-несучок в 2002-2013 рр., млн голів на кінець року
2. Обсяги виробництва яєць в Україні в 2002–2013 роках, млн шт.
3. Середньорічна продуктивність курей-несучок в Україні, шт.
4. Прогноз обсягів виробництва яєць в Україні, млн шт.
5. Обсяги експорту яєць з України в 2006–2013 рр.
6. Споживання яєць в Україні на одну особу населення (шт.) і загальний фонд споживання яєць в Україні (млн шт.) у 2002–2013 рр.
7. Структура реалізації яєць с / г підприємствами через основні канали збуту у натуральному вираженні, %
8. Кількість супермаркетів і гіпермаркетів в Україні, од.
9. Середні відпускні ціни на яйце в 2007–2013 роках, грн / шт.
10. Число спеціалізованих підприємств з виробництва яєць в Україні
11. Частки найбільших операторів у промисловому виробництві яйця в 2009–2013 роках, млн шт., %
12. Частки компанії «Авангард» у виробництві яєць, поголів’ї курей-несучок та експорті яєць в період 2007–2013 рр.
13. Виробництво яєчних продуктів в Україні в 2005-2013 рр., тонн
14. Прогноз виробництва яєчних продуктів в 2013–2016 рр., тонн
15. Експорт яєчних продуктів із України в 2007–2013 роках у грошовому вираженні, тис. $
16. Імпорт яєчних продуктів в Україні в 2007–2013 роках у грошовому вираженні, тис. $
17. Динаміка виробництва деяких видів продукції, до складу якої входять яйця і яєчні продукти, в 2007–2013 рр., тонн
18. Частка використання яєчних продуктів у рецептурі продуктів харчування (в еквіваленті яйця)
19. Канали збуту яєчних продуктів за 2009–2013рр., %
20. Динаміка цін на сухі яєчні продукти, грн / кг
21. Обсяги виробництва яєчних продуктів найбільшими гравцями на ринку в 2012–2013 рр.
22. Частки компанії «Авангард» у виробництві та експорті сухих яєчних продуктів у період 2007–2013 рр.
Перелік графіків і діаграм:
1. Прогноз обсягів експорту яєць з України в 2013–2016 рр., млн $
2. Сезонність на українському ринку яєць, 2010–2013 рр. за обсягами виробництва (млн шт.) і ціною (грн за 10 шт.)
3. Прогноз обсягів експорту яєчних продуктів з України в 2013–2016 рр., млн $