Анотація до аналізу ринку:
В огляді ринку коркової пробки, підготовленому спеціалістами компанії Pro-Consulting проаналізовано особливості цього ринку, а також є дані з ємності ринку у розрізі компонентів (у натуральних показниках) і темпах її приросту. Досліджуваний ринок прямо залежний від динаміки виробництва шампанського, тихих та ігристих вин, а також коньяку, виробники яких є головними споживачами пробок. Зростання ринку обумовлене тим, що вітчизняний виробник переконаний у тому, що синтетичні пробки можуть застосовуватися для закупорки вин тільки низького цінового діапазону, він не любить новацій, а зміна його уподобань відбувається дуже повільно. Наведено дані з ємності ринку коркової пробки за складовими з урахуванням відсутності власного виробництва і наявності невеликих об’ємів реекспорту (до 1% ємності у товарному і грошовому вираженні). Відзначено нестабільну динаміку ємності ринку. Обсяги ринку коркової пробки, а також показники виробництва вказаних типів алкогольної продукції (в цілому) демонструють різноспрямовану динаміку. Головні імпортери коркової пробки в Україну – португальські підприємства з показниками 64,4% і 70,6% ринку у натуральному і грошовому вираженні. Значні обсяги більш дешевої коркової пробки постачає Польща (відповідно, 10,0% і 3,9%). Структурування ринку коркової пробки виконано у розрізах застосування (за вказаними сегментами алкогольної продукції) і типу пробки (агломеровані, технічні та натуральні). На частку шести крупних операторів доводиться 79,8% ринку у натуральному і 82,1% – у вартісному вираженні. Компанією-лідером є португальська SEDACOR LTD (понад чверть українського ринку). Подано динаміку цін на коркову пробку за типами, а також фактори, що впливають на неї. Зроблено висновок про очікуваний розвиток ринку у середньостроковій перспективі. Передумовою для цього є поступовий перехід виробників алкогольної продукції на застосування коркової пробки при зменшенні попиту на метал і пластик.
Детальний зміст:
1. Ємність ринку коркової пробки. Тенденції його розвитку
2. Структура ринку коркової пробки України
3. Оператори на ринку коркової пробки України
4. Динаміка цін на коркову пробку в Україні
5. Висновки. Прогнозні показники розвитку ринку коркової пробки України
Перелік таблиць:
1. Обсяг виробництва коньяку, ігристих і тихих вин в Україні у 2008–2012 рр. у натуральному вираженні, тис. дал
2. Ємність ринку коркової пробки в Україні у 2008–2012 рр. у натуральному вираженні, тонн
3. Динаміка цін на ринку коркової пробки в Україні у 2008–2012 рр., дол. США за 1 кг
4. Ціни на ринку коркової пробки в Україні залежно від її застосування у 2011–2012 рр., дол. США за 1 кг
Перелік графіків і діаграм:
1. Динаміка виробництва коньяку, шампанського, ігристих і тихих вин в Україні у 2008–2012 рр. у натуральному вираженні, тис. дал
2. Динаміка ємності ринку коркової пробки в Україні у 2008–2012 рр. у натуральному вираженні, тонн
3. Динаміка ємності ринку коркової пробки в Україні у 2008–2012 рр. у грошовому вираженні, тис. дол. США
4. Регіональна структура імпорту коркової пробки в Україну у 2012 р. у натуральному та грошовому вираженнях, %
5. Структура ринку коркової пробки в Україні за застосуванням у 2011 р. в натуральному та грошовому вираженнях, %
6. Структура ринку коркової пробки в Україні за застосуванням у 2012 р. в натуральному та грошовому вираженнях, %
7. Структура ринку коркової пробки в Україні за типом корка у 2008–2012 рр. у натуральному вираженні, %
8. Структура ринку коркової пробки в Україні за типом корка у 2008–2012 рр. у грошовому вираженні, %
9. Частки основних операторів ринку коркової пробки в Україні у 2012 р. в натуральному та грошовому вираженнях, %
10. Динаміка цін на ринку коркової пробки в Україні у 2008–2012 рр., дол. США за 1 кг
11. Прогноз ємності ринку коркової пробки в Україні у 2012–2016 рр. у натуральному вираженні, тонн