Пагони розвитку. Аналіз ринку садових рослин України

Пагони розвитку. Аналіз ринку садових рослин України

Садові рослини здатні прикрасити життя, створити настрій і допомогти відчути причетність до прекрасного. З ростом світової економіки зростає достаток населення, рівень і стандарти життя, які підвищують потребу в красі і духовному розмаїтті. І навпаки, економічна криза, падіння купівельної спроможності і безробіття скорочують попит на товари, що не входять в категорію першої необхідності. В такому випадку попит на другорядні товари виступають в ролі індикатора добробуту суспільства.

Ринок садових рослин України переживає зараз не найкращі часи. Падіння купівельної спроможності, економічна криза і безробіття - все це негативно позначається на попиті на деякі групи товарів, які не входять до категорії першої необхідності.

Основними групами споживачів декоративних і листяних рослин є комунальні підприємства, лісові господарства, девелоперські компанії, приватні споживачі. Комунальні підприємства зайняті насадженнями в місцях громадського користування: парках, скверах, бульварах; місцях обмеженого користування: на територіях шкіл, садків, лікарень, державних підприємств, інших місць. А також, насадженнями спеціального призначення, які діляться на шумозахисні і пилозахисні. Підприємства лісового господарства використовують рослини для лісовідновлювальних робіт.

У більшій частині ринок садових рослин України представлений продукцією вітчизняного виробництва. Частка імпорту на ринку займає 15%. Серед основних постачальників посадкового матеріалу в Україні можна виділити топ-5 країн: Нідерланди, Польща, Німеччина, Італія і Бельгія, частка поставок з інших країн становить близько 8% від загальної структури імпорту. Крім європейських територій в Україні здійснюються поставки з США, Китаю, Туреччини та ряду інших країн.

За результатами 9 місяців 2017 року поставки з Нідерландів займають 43,3% від загальної структури імпорту посадкового матеріалу в Україні. Нідерланди поставляють рододендрони, троянди і багаторічники, з Польщі та Німеччини завозять хвойні та листяні дерева, з Італії - листяні дерева, хвойні рослини і багаторічники.

На формування ринку декоративних вуличних рослин впливає ряд факторів:
- динаміка площ зелених насаджень. У 2016 році сумарна площа зелених насаджень скоротилася на 3,1% в порівнянні з показником 2015 року, до 442,96 тис. га. Найбільший темп скорочення зелених насаджень був відзначений в 2015 році, через втрату частини територій Донецької та Луганської областей;
- заходи по відновленню лісу. Негативним фактором впливу на екологічну безпеку і площа лісових масивів є зниження кількості дерев через комерційної вирубки або загибелі від природних і антропогенних явищ. Тому, одним із завдань державної підтримки галузі лісового господарства є виділення коштів на відновлення лісу. Приріст виділених коштів в 2016 році склав 3,2% до попереднього року. Також лісовідновлювальні роботи підтримують меценати;
- витрати на утримання зелених насаджень. Утримання зелених насаджень України відбувається за рахунок фінансування з державного бюджету країни, обласних та місцевих бюджетів України, спеціальних фондів, міжнародних організацій та меценатських коштів. В динаміці з 2012 по 2016 рр. найбільший приріст витрат на утримання зелених насаджень був відзначений в 2016 році, - 36,7%;
- динаміка будівництва приватних будинків. Поруч з приватними будинками населення облагороджує і прибудинкову територію.

Перераховані вище фактори, а також кризові явища в економіці України та військові дії в країні негативно позначилися на обсягах виробництва посадкового матеріалу. Обсяг виробництва дерев і інших рослин в 2016 році в порівнянні з 2012 роком скоротився на 72% і на 80% відповідно.

Компанія Pro-Consulting підготувала для Вас короткий перелік готових проектів на дану тему. Ознайомитися з проектами можна за посиланнями: