Бизнес-план: привилегия или необходимость?

Бизнес-план: привилегия или необходимость?

В современном мире наверняка не существует человека, который бы хотя бы частично не представляла себе, что такое бизнес-план. Однако в большинстве случаев у наших соотечественников он ассоциируется с привлечением капитала, в первую очередь кредитного договора. Но это действительно так и действительно бизнес-план нужен только для того, чтобы отдать его работнику банка, чтобы он поставил галочку рядом с отметкой «бизнес-план» в списке необходимых документов?

Если взглянуть на историю, то срок бизнес-план чаще всего встречается наряду с такими понятиями как "венчурный капитал" и "предпринимательство". Однако основателями современного бизнес-плана считают Пьера Самуэлю и его сына Елейтера Иренье - основателей одной из крупнейших химических компаний в мире DuPont (Делавэр, США). Они еще в 1799 году, чтобы построить свой первый пороховой завод, написали многочисленные письма потенциальным инвесторам и представили на бумаге план того, как завод будет приносить деньги.

Уже в 20-м веке развитие и распространение практики составления бизнес-планов связывают со стремительным ростом высокотехнологичных отраслей и Силиконовой долины без бизнес-планов привлечения венчурного капитала было практически не возможно.

Те, що було основою для залучення венчурного капіталу, стало стандартом для всього підприємництва. Зараз складно знайти велику компанію, яка б без бізнес-плану приймала рішення щодо свого подальшого розвитку або відкриття нових напрямків діяльності.
Звісно, що процес розробки бізнес-плану пройшов значну еволюцію: від викладу грандіозної ідеї на шматку паперу до використання презентацій в Power point, Prezi чи Canva. Зараз ви можете залучити професіоналів, пройти курси написання бізнес-плану он-лайн, скачати шаблон чи купити готове рішення, або навіть оформити підписку на спеціальне програмне забезпечення (LivePlan, BizPlanBuilder, GoSmallBiz та ін.).
Формат підготовки бізнес-плану також змінюється: поряд із більш жорсткими вимогами до структури підготовки, які висувають міжнародні фінансові корпорації (наприклад, стандарти Unido, ЄБРР та ін.), поширені лаконічні, короткі та візуально ефективні презентації проектів (pitch deck), які більше цікавлять приватних інвесторів та інвестиційні фонди.

Не кожен бізнес повинен мати бізнес-план, проте кожному бізнесу необхідна дорожня карта його розвитку. Бізнес-плани допомагають не тільки в процесі залучення капіталу, але й приносять користь власнику: в першу чергу, вони дають змогу критично оцінити свій майбутній бізнес. Цінність бізнес-плану не в його формальності, а в тому, що він є першим кроком до планування та постійного контролю над своїм бізнесом.
Дослідження взаємозв'язку планування та успішності нового бізнесу, проведене Орегонським університетом, показало, що такий взаємозв’язок є і він прямопропорційний. Це підтверджують данні незалежного дослідження, замовленого бізнес-провайдером і виробником програмного забезпечення Exact в Великобританії у минулому році: представники МСБ, які мали бізнес-план, були більш прибутковими (70%), ніж ті, які його не мали.

Писати чи ні? Вирішувати звісно вам. Та коли ви будуєте будинок ви напевно розробляєте його майбутній проект і прораховуєте найменші деталі, то чому коли ви збираєтесь ризикнути коштами, має бути інакше?
Лід: Не кожен бізнес має бізнес-план, проте кожному бізнесу необхідна дорожня карта розвитку. Писати чи ні – вирішувати, звісно, вам. Та коли ви будуєте будинок, ви напевно розробляєте його проект і прораховуєте найменші деталі, тож чому коли ви збираєтесь ризикнути коштами, має бути інакше?