Журнал «Кореспондент» і компанія Pro-Consulting в рамках спільного проекту «Весь український бізнес» підготували карту фармацевтичного ринку України

Журнал Корреспондент і компанія Pro-Consulting продовжують реалізацію спільного проектуВесь український бізнес. Хто стоїть за найбільшими українськими компаніями в різних галузях та яке місце вони займають у вітчизняній економіці – кожен місяць ми розповідаємо про ситуації на конкретному ринку.

У цьому номері – інформація про фармацевтичний ринок. Ситуацію в галузі коментує начальник відділу аналізу ринків аналітичного департаменту компанії Pro-Consulting Серафима Русинович:

«Перехід фармацевтичної галузі України на європейські стандарти в 2010 році дав позитивний результат: в 2010-2013 роках спостерігався не тільки зростання вітчизняного виробництва ліків, але й активний їх збут на зовнішні ринки. Вже у 2010-му обсяг експорту продукції за кордон зріс на 32,3%, в 2012-му - на 24,8%, а за першу половину 2014 року - ще на 25,3%, склавши $ 130 млн.

Але, враховуючи негативні процеси в економіці України в 2014 році, спад загального рівня добробуту населення, розвиток галузі дещо призупинилося. І якщо в грошових показниках обсяги виробництва демонструють стрімке зростання (на 20% за сім місяців), то в натуральному вираженні відзначається не настільки позитивний тренд, викликаний зростанням цін на фармпрепарати на 15%. Але при цьому покращена якість вітчизняної продукції, що сприяло збільшенню її частки в роздрібних продажах на 0,1 п. п.

У 2013 році були введені обов'язкові стандарти GMP для імпортованої продукції і ліцензування імпорту, що сприяло відходу з ринку деяких компаній і препаратів (зокрема, Genom Biotech, Orchid Chemicals & Pharmaceuticals (Індія), Jugoremedija (Сербія)). Труднощі з імпортом продукції і її ліцензуванням (переоформлення документів, проходження інспектування GMP, перереєстрація ліків) впливають на строки поставки препаратів в Україну і собівартість.

Як наслідок, не всі компанії бажають проходити такі тривалі процедури, а ті, хто погоджується, змушені підвищувати ціни через нових витрат. Підсумком такої регуляторної політики є скорочення імпорту і зростання цін: за перше півріччя 2014 року закордонні поставки знизилися на 0,9% в грошовому вираженні.

Тим не менш, ринок лікарських засобів характеризується низьким рівнем насиченості, що підтверджується даними про обсяги споживання продукції на душу населення. Цей показник відстає від середнього рівня споживання в Росії на 60%, а від рівня споживання в країнах Східної і Центральної Європи - більш ніж у два рази.

Український ринок відрізняється досить високим рівнем конкуренції. Тут працюють близько 150 підприємств з виробництва фармпрепаратів, перша двадцятка яких займає в загальному обсязі понад 75%. Їх виробничі потужності зосереджені переважно в Києві та Київській області, Харкові, Львові, Одесі, Вінниці, Донецькій і Черкаській областях».

Як вже писав Кореспондент, головні принципи формування списку операторів того чи іншого ринку в проекті Весь український бізнес – максимальна достовірність підтверджується аналізом декількох альтернативних джерел, системність, точність, об'єктивність і оперативність. Дані є офіційними і базуються на звітності компаній перед різними контролюючими органами. Враховуючи поточну ринкову ситуацію і доступність інформації, у переліку відомостей можливі коригування.

Число аналізованих операторів залежить від ступеня монополізації та концентрації ринку і може змінюватись в залежності від специфіки досліджуваного напряму.

Про наступному ринку читайте в Кореспонденті через місяць.

biznes.jpg