1385

Першої свіжості. Як швидко і ефективно створити прибуткове овочесховище

У світі Україна має репутацію аграрної країни. На вітчизняних чорноземах вирощуються найрізноманітніші овочі і фрукти, які потім потрапляють не тільки на внутрішній, але і на зовнішні ринки. Проте, в нашій країні досить гостро стоїть питання необхідності відкриття і повноцінної роботи сучасних овочесховищ. Це забезпечить збереження врожаїв і підвищить економічну доцільність всього агросектору. У цьому матеріалі ми розповімо про те, яким є процес відкриття прибуткового овочесховища.


овощехранилище1.jpg                                                    Ситуація на ринку

Як зазначалося вище, вирощування овочів – один із напрямів розвитку української економіки. З кожним роком наша країна демонструє підвищення показників врожайності. Так, за останні кілька років врожайність цибулі і капусти збільшилася на 30%, моркви – на 40, буряка – на 70%, а картоплі – в 3,5 рази. Однак частина вирощеної продукції псується через відсутність оснащених овочесховищ, здатних довгий час зберігати презентабельний зовнішній вигляд і корисні властивості овочів і фруктів. Наявність подібних підприємств може стати ключовим фактором в конкурентній боротьбі українських виробників за місце на іноземному і навіть вітчизняному ринках.

З метою створення овочесховищ в Україні розроблена ціла стратегія подальшого розвитку агроринку, що передбачає як державне, так і приватне фінансування організації високотехнологічних сховищ. Іншими словами, ніша овочесховищ в нашій країні на даний момент не зайнята і потребує появи ключових гравців.


Розрахунки і нюанси

овощехранилище2.jpg

Створення овочевої бази – не самий копіткий процес, що не потребує від підприємця великих затрат сил і часу. Проте, знадобляться деякі інвестиції. Всі ці пункти необхідно обов'язково прописати в бізнес-плані майбутнього підприємства, у підготовці якого вам допоможуть фахівці компанії Pro-Consulting.

Перш за все, варто визначитися з видами овочів і фруктів, з якими буде працювати підприємство. Від цього залежать розміри бази і її оснащення. Зроблений вибір також позначиться і на періоді окупності бізнесу. В середньому, він може зайняти від 2 до 5 років.

З усіх видів овочів, найбільшим терміном зберігання відрізняється картопля. Для її безболісного зберігання необхідно забезпечити досить прості умови – невисоку температуру (від +2 до -4), а також вологість повітря – 95%.

Якщо ж говорити про витрати, то найбільших вкладень потребує будівництво приміщення або приміщень овочесховища, а також оснащення необхідним вентиляційним, комп'ютерним та опалювальним обладнанням. В цілому, сума витрат може досягати $700 тис. На етапі будівництва з компанією-підрядником потрібно обговорити призначення приміщення, а також ретельно продумати організацію відсіків для зберігання продукції.

 

В цілому ж, стадії створення овочесховища, що забезпечують ефективну роботу в майбутньому, представлені на малюнку нижче:


Етапи організації і фактори успішного зберігання овочевої продукції 

09.09.png


Крім того, на етапі організації підприємства дуже рекомендується продумати можливості розширення бізнесу. В іншому випадку, масштабування буде потребувати додаткових вкладень.

 


дивитися наступну новину

Інші новини

Зв'язатися з нами